Setari Cookie-uri

Ochii rosii sau conjunctivita

Este une dintre cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia, de cele mai multe ori de cauza infectioasa, a conjunctivei. Aceasta este o membrana tranasparenta care acopera o parte din globul ocular si captuseste interiorul pleoapelor.

Este une dintre cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia, de cele mai multe ori de cauza infectioasa, a conjunctivei. Aceasta este o membrana tranasparenta care acopera o parte din globul ocular si captuseste interiorul pleoapelor.

Cauzele conjunctivitelor sunt: infectii cu virusuri, bacteria, alergii, contactul cu substante iritante, un corp strain la nivelul globului ocular.

Conjunctivitele virale sau bacteriene pot afecta unul sau ambii ochi. De regula, infectiile virale care produc conjunctivite se insotesc de o secretie apoasa sau mucoasa. Cele bacteriene produc o secretie mai consistent, de culoare galben-verzuie si pot fi associate cu infectii respiratorii sau faringiene.
Ambele sunt adesea asociate cu raceli si sunt foarte contagioase.

Conjunctivitele alergice afecteaza intotdeauna ambii ochi si sunt o reactie a organismului la diferite substante alergene precum polenul. Ca raspuns la aceasta substanta, organismul produce anumite substante numite imunoglobuline (anticorpi) ce declanseaza eliberarea din tesuturile din jurul globului ocular a unor substante inflamatoare precum histamina. De cele mai multe ori conjunctivita alergica nu este singura manifestare a unei alergii, ea se insoteste de simptome foarte variate si in alte parti ale organimului: mancarimea pielii, stranut, crestera secretiei nazale, lacrimatie intensa etc.

Iritarea produsa de anumite substante chimice sau obiecte straine poate produce conjunctivita. De obicei, spalatul viguros si curatarea ochilor inlatura factorul care a generat conjunctivita, iar roseata si iritatia vor disparea in cateva zile.

Semnele si simptomele conjunctivitei


• Roseata unuia sau ambilor ochi;
• Mancarimea unuia sau ambilor ochi;
• Vedere incetosata sau sensibilitate crescuta la lumina;
• Senzatie de corp strain in ochi;
• Aparitia unei secretii apoase, mucoase sau purulente;
• Lacrimatie crescuta;
• Alte manifestari ale conjunctivitelor alergice: stranut, prurit cutanat, secretie nazala etc

Cine poate face conjunctivita


Conjunctivita este o afectiune comuna. Cea de origine virala sau bacteriana poate fi foarte contagioasa, de aceea expunerea in preajma unei persoane cu conjunctivita este un factor de risc. Dupa aparitia semnelor si simptomelor, persoana cu conjunctivita este contagioasa timp de 7 – 14 zile. Pentru conjunctivita alergica, expunerea la substantele alergene poate produce iritatia ochilor la persoanele cu astfel de sensibilitati.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.