Setari Cookie-uri

Ochii rosii sau conjunctivita

Este une dintre cele mai frecvente afectiuni ale ochilor si reprezinta inflamatia, de cele mai multe ori de cauza infectioasa, a conjunctivei. Aceasta este o membrana tranasparenta care acopera o parte din globul ocular si captuseste interiorul pleoapelor.

Complicatiile conjunctivitei


Conjunctivita este o afectiune neplacuta ce poate produce mult discomfort. Dincolo de acest discomfort, conjunctivita este, de obicei, inofensiva, ceea ce inseamna ca nu are consecinte grave asupra sanatatii globului ocular si nu produce tulburari ale vederii pe termen lung. In plus, aceasta afectiune nu necesita tratament indelungat sau de urgenta. Datorita faptului ca este contagioasa este necesar diagnsticul si tratamentul precoce. Uneori conjunctivita poate produce complicatii la nivelul corneei, de aceea este bine sa consultati medicul in momentul in care sesizati schimbari la nivelul ochilor.

Diagnosticul


Este pust de medicul oftalmolog dupa un examen clinic. Uneori acesta poate preleva o proba din secretia oculara pentru analzie de laborator.

Tratamentul


Evita aplicarea unor remedii din proprie initiativa. Acest lucru se poate dovedi periculos deoarece exista riscul de a agrava suferinta ochilui sau poate produce o serie de complicatii. Tratamentul corect este cel prescris de medicul oftalmolog si consta, in functie de tipul conjunctivitei, din colire (picaturi) cu antiseptice, antibiotice sau antiinflamatorii. Este foarte importanta aplicarea corecta a acestor picaturi.
Trebuie evitata atingerea directa cu picuratorul pentru a nu contamina recipientul cu agentul infectios.

Dupa ce se aplica picaturile dupa recomandarea medicului in unghiul ocular median, se inchid pleoapele si se mentin ochii inchisi aproximativ un minut pentru a favoriza absorbtia locala a medicamentului. De obicei sunt indicate 3 – 4 aplicari pe zi timp de o saptamana.
Recipientul cu solutia oftalmina trebuie folosit de o singura persoana si nu mai poate fi reutilizat dupa incheierea tratamentului.

Preventia


O igiena corespunzatoare a ochilor este cel mai bun lucru pentru a evita contractarea unei conjunctivite.

Alte masuri profilactice includ:

• Evitarea atingerii ochilor cu mana;
• Protectia ochilor de praf si alti iritanti externi cu ajutorul ochelarilor de soare, de protectie;
• Utilizarea ochelarilor pentru inot la piscina;
• Evitarea folosirii unor cosmetice neadecvate sau care nu sunt testate dermatologic, mai ales de catre persoanele sensibile;
• Utilizarea corespunzatoare a lentilelor de contact: indepartarea lor regulata, pastrarea corecta a acestora;
• Utilizarea lacrimilor artificiale special create pentru a mentine globul ocular umed si curat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.