Setari Cookie-uri

Transplantul de cornee

Transplantul de cornee este o interventie chirurgicala prin care corneea lezata de traumatisme sau boli este inlocuita cu tesut corneal provenit de la un donator.

Transplantul de cornee este o interventie chirurgicala prin care corneea lezata de traumatisme sau boli este inlocuita cu tesut corneal provenit de la un donator.

Corneea este foita transparenta de la exteriorul ochiului si face parte din sistemul optic al globului oculat. Ea permite luminii sa patrunda in ochi si contribuie, alaturi de cristalin, la focalizarea luminii pe retina. Pentru a-si indeplini aceste roluri, corneea trebuie sa fi perfect transparenta si sa aiba o curbura optima.

Ce duce la opacifierea corneei?

Exista mai multe cauze ce conduc la opacifierea corneei. Acestea includ:
• Leziuni ale globului ocular ce s-au vindecat cu formarea unei cicatrici albe si dense pe cornee. Aceste leziuni pot fi produse ca urmare a penetrarii de catre un obiect ascutit, a arsurilor, a contaminarilor chimice.
• Infectii severe ale corneei care conduc la formarea unor cicatrici corneene. Acestea infectii pot fi bacteriene, virale sau fungice. Exista mai multe tipuri de virusuri herpetice care produc astfel de cicatrici.
• Forma anormala a corneei poate conduce la formarea unei cicatrici in centrul acesteia sau poate distorsiona vederea atat de mult incat nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact
• Distrofii corneene pot conduce la opacifieri;
• Boli ereditare ale corneei;
• Cataracta

Citește și:

In timpul interventiei chirurgicale de transplant corneal, doar partea centrala, transparenta a corneei este inlocuita. Tesutul corneal utilizat in transplant provine de la un donator decedat. Toate tesuturile utilizate pentru transplant sunt indelung testate si verificate pentru a preveni transmiterea unor boli contagioase precum hepatita sau SIDA.

Cum se desfasoara interventia pentru transplant corneal?

Operatia de transplant corneal poate fi facuta sub anestezie locala sau generala. Oftalmologul va inlatura portiunea centrala a corneei opacifiate si o va inlocui cu testul sanatos provenit de la donator.

Uneori poate fi prezenta si o suferinta a cristalinului precum cataracta (opacifierea cristalinului). Medicul poate lua i calcul tratamentul cataractei in acelasi timp operator cu trasnplantul de cornee. Daca exista un cristalin artificial implantat si se considera ca el reprezinta cauza opacifierii corneei, el poate fi inlocuit cu un alt tip de cristalin artificial ce nu va mai irita corneea.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.