Setari Cookie-uri

Transplantul de cornee

Transplantul de cornee este o interventie chirurgicala prin care corneea lezata de traumatisme sau boli este inlocuita cu tesut corneal provenit de la un donator.

Ce se intampla dupa transplantul de cornee?

Dupa incheierea interventiei chirurgicale, ochiul este pansat si examinat a doua zi. De obicei nu exista niciun discomfort postoperator, iar daca exista este totusi foarte redus.

In cele mai multe cazuri, activitatea zilnica poate fi reluata rapid, cu anumite limitari. Pana la vindecarea completa a ochiului trebuie purtata o pereche de ochelari pentru protectie.

Medicul va prescrie anumite picaturi care trebuie administrate cateva saptamani dupa interventie. Scopul lor este de a preveni infectia si de a reduce riscul de rejet al tesutului provenit de la donator.

Suturile folosite pentru fixarea noi cornei sunt foarte fine si nu produc durere sau discomfort. Pe masura ce corneea se vindeca acestea vor fi inlaturate cu ocazia vizitelor la medic.

In timpul primelor saptamani dupa operatie vederea este de obicei incetosata. Vindecarea completa si stabilizarea corneei necesita aproximativ 4 – 6 luni sau chair mai mult. Dupa acesta perioada se poate constata imbunatatirea semnificativa a vederii ca urmare a transplantului de cornee. In unele cazuri transpalntul este insotit de un astigmatism destul de semnificativ pentru a carui corectare sunt necesari ochelarii sau lentilele de contact.

Citește și:

Care sunt riscurile operatiei de transplant cornean?

La fel ca orice interventie, operatie de transplant implica anumite riscuri. Succesul transplantului de cornee depinde in mare parte si de bola de baza care a dus la degradarea corneei. Sanse foarte mari de succes au operatiile de transplant in caz de forma anormala a corneei si de opacifiere coneana ca urmare a chirurgiei pentru cataracta. Rate mai mici de succes se inregistreaza in caz de transplant cornean ca urmare a infectiilor corneene precum infectia herpetica.

Rejetul tesutului transplantat poate aparea dupa operatia de transplant intr-o perioada de pana la 20 de ani. Semnele care prevestesc un rejet al transplantului cornean includ durerea, sensibilitatea la lumina, roseata ochiului, scaderea acuitatii vizuale. Aceste simptome impun prezentare la medicul oftalmolog pentru o evaluare prompta a starii transplantului cornean. Intr-o prima etapa, steroizii pot fi eficienti in controlul respingerii grefei. Daca procesul de respingere continua, tesutul donat se va opacifia, vederea se va degrada, iar in acest caz este necesar un nou transplant.

Citește și:

Alte posibile complicatii includ sangerari, infectii, formarea unor cicatrici, glaucom, edem al retinei, cataracta.

Chiar daca exista riscuri ale acestei interventii, rata de succes a transplantului de cornee este foarte ridicata. De fapt, acesta interventie se bucura de rata cea mai mare de succes dintre toate procedurile de transplant .

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.