Setari Cookie-uri

Degenerescenta maculara duce la pierderea vederii

Degenerescenta maculara reprezinta principala cauza de pierdere a vederii la persoanele de peste 65 de ani. Aceasta boala cronica apare atunci cand tesutul din portiunea centrala a retinei (macula) este distrus.

Degenerescenta maculara reprezinta principala cauza de pierdere a vederii la persoanele de peste 65 de ani. Aceasta boala cronica apare atunci cand tesutul din portiunea centrala a retinei (macula) este distrus.

Degenerescenta maculara apare in doua forme: uscata (non-neovasculara) sau umeda (neovasculara). Termenul de neovascular se refera la dezvoltarea unor noi vase de sange intr-o zona precum macula, unde nu ar trebui sa existe in mod normal. Forma uscata este mai frecventa decat cea umeda, reprezentand aproximativ 85 – 90% dintre cazurile de degenerescenta maculara. Forma umeda este mai grava si conduce la o afectare mai severa a vederii.

Degenerescenta maculara uscata reprezinta stagiul incipient al bolii si este rezultatul procesului de imbatranire a tesutului macular, a depozitarii de pigmenti la nivelul maculei sau a combinatiei celor doua procese.

Citește și:

Forma uscata de degenerescenta maculara este diagnosticata atunci cand in jurul maculei apar puncte galbene formate din resturi de tesut distrus. Pe masura ce afectarea tesutului macualr progreseaza poate aparea pierderea graduala a vederii, insa simptomele nu sunt atat de grave precum in forma umeda.

Nu exista un tratament eficient pentru degenerescenta maculara uscata. Exista dovezi solide ca anumiti nutrienti precum beta carotenul, vitamina C si vitamina E pot preveni sau pot incetini progresia bolii.

Degenerescenta maculara umeda sau neovasculara reprezinta un stadiu mai avansata al acestei boli, iar leziunile oculare sunt mult mai grave decat in forma uscata. In degenerescenta umeda apar noi vase de sange in spatele retinei iar sangele din acestea inunda celulele sensibile ale retinei. In final, aceste celule sunt distruse si vederea centrala este compromisa.

Citește și:

Semne si simptome:

Degenerescenta maculara produce de obicei o pierdere progresiva si lipsita de durere a vederii si foarte rar o pierdere brusca. Semnele initiale ale afectarii vederii includ aparitia unor zone mai intunecate in vederea centrala sau vedere distorsionata.

Oftalmologul poate detecta semne de degenerescenta maculara inainte ca simptomele clinice sa debuteze. Acest lucru se poate obtine printr-un examen al retinei. Atunc i cand se suspecteaza degenerescenta maculara, poate fi facut un test simplu ce evalueaza vederea centrala.

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.