Setari Cookie-uri

Degenerescenta maculara duce la pierderea vederii

Degenerescenta maculara reprezinta principala cauza de pierdere a vederii la persoanele de peste 65 de ani. Aceasta boala cronica apare atunci cand tesutul din portiunea centrala a retinei (macula) este distrus.

Ce produce degenerescenta maculara?

Multe dintre cazurile de degenerescenta maculara sunt legate de procesul de imbatranire si de deteriorarea tesutului din retina necesar pentru o buna vedere. In aproape jumatate dintre cazurile de boala cercetatroii au descoperit implicarea unei gene numita CFH.

Cine poate fi afectat?

In afara populatiei in varsta, degenerescenta maculara afecteaza mai mult rasa alba si femeile. Uneori poate aparea ca un efect advers al unor medicamente.

Noi studii au aratat ca fumatul este un factor de risc important in aparitia degenerescentei macualre. Alti factori de risc includ istoricul familial de degenerescenta maculara, hipertensiunea arteriala, culoarea deschisa a ochilor si obezitaeta. Oamenii de stiinta cred ca si expunerea indelungata la soare poate contribui la aparitia acestei boli

Citește și:

Cei mai frecventi factori de risc pentru degenerescenta maculara sunt:
• Varsta inaintata.
• Obezitatea si lipsa activitatii fizice;
• Ereditatea;
• Hipertensiuena;
• Culoarea mai deschisa a ochilor;
• Administrarea unor medicamente (clorochina, fenotiazine etc)

Tratamentul:

Nu exista un tratament disponibil care sa vindece leziunile din degenerescenta maculara. Din fericire, forma uscata progreseaza lent si multi oameni cu acesta boala pot trai relativ normal, mai ales daca este afectat doar un ochi. In timp insa, afectiunea poate trece catre forma mai severe, cea umeda, in care afectarea vederii este mult mai grava.

Cercetatorii recomanda administrarea unor doze mari de substante antioxidante precum vitamian C, vitamina E, beta caroten (vitamina A), zinc si cupru, pentru ca s-a observat ca acestea reduc riscul de progresie a bolii catre un stadiu mai avansat de afectare a vederii.

Citește și:

Degenerescenta maculara nu afecteza vederea periferica (laterala) si de regula nu produce orbire totala. Insa poate lua pacientilor vederea centrala necesara pentru citit, condus, recunoasterea fetelor.
Pentru preventia acestei afectiuni, medicii recomanda diete bogate in antioxidanti (vitamine A, C, E), administrarea suplimentelor de zinc, stoparea fumatului si efectuarea unor controale oftalmologice la intervale de 2 – 4 ani.

UN articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.