Setari Cookie-uri

Tratamentul chirurgical al cataractei

Cataracta apare cand cristalinul, care in mod normal este perfect transparent, devine opac sau contine zone opacizate care se opun trecerii luminii prin ele. Cristalinul, una dintre lentilele globului ocular, este situat in spatele irisului si are proprietatea de a-si putea modifica puterea de refractie pentru a adapta vederea la aproape (citit) sau la distanta. Opacizarea sa impiedica lumina sa mai ajunga pe retina, vederea fiind alterata in diferite grade, pana la pierderea sa totala.

Lasata netratata, cataracta va ajunge in stadiul in care tot cristalinul este opacifiat iar persoana afectata nu va mai percepe niciun detaliu, ci doar va ramane cu senzatia de lumina.

Tratamentul chirurgical este recomandat majoritatii persoanelor care au afectata vederea si prezinta simptome ale cataractei. Interventia chirurgicala pentru cataracta presupune inlaturarea cristalinului bolnav, afectat de cataracta, si inlocuirea sa cu un cristalin artificial, cu caracteristici cat mai apropiate de cel natural. De obicei, operatia pentru cataracta este efectuata cu o minima sedare si dureaza aproximativ 30 de minute.

Exista trei tehnici folosite in chirurgia cataractei:

1. Facoemulsificarea. Estea cea mai utilizata procedura in chirurgia cataractei. Operatia se efectueaza sub microscop, necesita doar o usoara sedare, dureaza o jumatate de ora, nu necesita suturi si pansamente ulterioare. Operatia incepe prin practicarea unor mici incizii la marginea corneei dupa care este introdusa o mica sonda cu ultrasunete care foloseste vibratii ultrasonice pentru a dizolva cristalinul bolnav. Fragmentele rezultate sunt aspirate cu ajutorul aceleiasi sonde. Odata ce cristalinul a fost inlaturat, un cristalin artificial cu anumite caracteristici este plasat in locul celui natural.

Citește și:

2. Chirurgia extracapsulara a cataractei. Acesta tehnica este utilizata in principal pentru cazurile avansate de cataracta, cand cristalinul este prea dens pentru a putea fi dizolvat. Operatia necesita o incizie mai mare, astfel incat cristalinul afectat de cataracta sa fie extras intr-un singur fragment. Cristalinul artificial, va fi plasat la fel ca in tehnica de mai sus, in sacul capsular al vechiului cristalin. Incizia mai larga necesita aplicarea unor suturi, iar recuperarea vederii este mai greoaie.

3. Chirurgia intracapsulara a cataractei. Acesta procedura chirurgicala a cataractei necesita o incizie si mai mare, pentru ca medicul va extrage cristalinul bolnav impreuna cu capsula in care acesta se afla. In acest tip de operatie, nou cristalin va fi plasat in fata irisului. Metoda este rar folosita astazi, insa poate fi utila in cazul traumatismelor oculare.

Citește și:

Tipuri de cristaline artificiale:

1. Cristaline monofocale. Acestea sunt cele mai utilizate cristaline artificiale in operatiile de cataracta. Ele au aceeasi putere in toate regiunile si asigura o vedere buna la distanta, de obicei doar cu o pereche slaba de ochelari. Lentilele monofocale nu corecteaza astigmatismul.

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.