Setari Cookie-uri

Tratamentul chirurgical al cataractei

Cataracta apare cand cristalinul, care in mod normal este perfect transparent, devine opac sau contine zone opacizate care se opun trecerii luminii prin ele. Cristalinul, una dintre lentilele globului ocular, este situat in spatele irisului si are proprietatea de a-si putea modifica puterea de refractie pentru a adapta vederea la aproape (citit) sau la distanta. Opacizarea sa impiedica lumina sa mai ajunga pe retina, vederea fiind alterata in diferite grade, pana la pierderea sa totala.

2. Lentilele torice. Acestea au puteri de focalizare diferite pe suprafata lor si pot corecta astigmatismul si vederea la distanta. Ele necesita o pozitionare intr-o configuratie specifica tocmai datorita faptului ca nu au aceleasi dioptrii in orice punct de pe suprafata lor. Necesita purtarea de lentile sau ochelari pentru vederea de aproape.

3. Lentilele multifocale. Acestea sunt printre cele mai avansate in domeniul tehnologiei lentilelor. Ele permit atat o vedere buna la distanta cat si la apropiere. Ele nu corecteaza astigmatismul iar unii pacienti au nevoie in continuare de ochelari sau lentile de contact pentru o vedere clara.

Riscurile interventiei chirurgicale pentru cataracta:

Desi operatia de cataracta este una dintre cele mai sigure interventii chirurgicale, cu o rata foarte inalta de succes, uneori pot aparea si complicatii. Acestea vor fi discutate cu chirurgul inainte de operatie. Cele mai intalnite probleme dupa operatia de cataracta sunt inflamatia persistenta, modificari ale presiunii intraoculare, edem al retinei, infectii, dezlipiri de retina. Uneori, cristalinul artificial se deplaseaza de la locul lui si trebuie repozitionat sau schimbat. Toate aceste complicatii sunt foarte rare, insa pot afecta vederea, de aceea, dupa interventia sunt necesare o serie de controale.

Citește și:

In unele cazuri, in luni sau ani dupa operatie, capsula in care este plasat cristalinul artificial devine opaca, producand senzatia de reaparitie a cataractei, pentru ca vederea incepe sa se incetoseze. Acesta poarta numele de opacifiere capsulara posterioara si produce o cataracta secundara. Pentru a restabili vederea, este folosit un laser cu ajutorul caruia se distruge portiunea opaca din capsula posterioara. Procedura dureaza cateva minute, este lipsita de durere iar vederea se imbunatateste rapid.

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.