Setari Cookie-uri

Exercitii pentru imbunatatirea vederii

Astazi multe lucruri ce fac parte din rutina ne afecteaza vederea, incepand de la alimentatie si culminand cu activitatile de relaxare precum calculatorul sau privitul la televizor. Ochii nostri sunt din ce in ce mai agresati prin activitatile moderne pe care le avem si prin evolutia urbanista in care ne aflam, astfel a ar fi util sa cunoastem cateva exercitii simple care ne protejeaza ochii si ne imbunatattesc vederea.

Singura culoare care relaxeaza cel mai mult ochiul si produce un efect psihic deosebit este verdele. De asemenea ochiul se mai relaxeaza cand priveste in departare un peisaj, o imagine de ansamblu. Astfel ca plimbarile in natura si admirarea peisajelor prezinta, chiar daca nu ne dam seama pe moment, un efect benefic asupra ochiului.

Miscarile oculare

Avem tendinta ca din ce in ce mai mult, in special prin meseriile moderne, sa privim cat mai mult fix: la televizor, la calcuator, cand citim etc. Ochii nostri isi folosersc mai putin muschii ce ii orienteaza, astfel ca acestia isi pot pierde din tonus. Nu e de mirare ca daca plecam intr-o excursie si privim mult peisajele ne simtim obositi si ne dor ochii. De aceea este indicat sa faceti zilnic niste exercitii de miscare a ochilor: miscari in sus si-n jos, de lateralitate si de rotire.

Citește și:

Umiditatea ochilor

Ochii trebuie sa fie in permanenta umezi. Munca la calculator sau privitul indelung la televizor, condusul si orice activitate ce necesita concentrare ne impiedica sa clipim atat de des cat ar trebui. Faceti o pauza, din cand in cand, macar la o ora, in care sa stati un minut cu ochii inchisi.

Exercitii de focalizare

Acestea sunt indicate persoanelor diagnosticate cu anumite patologii oculare, ca mipie, hipermetropie, astigmatism dar si strabism. Cei care lucreaza cu literele (citesc, scriu) au mai putina nevoie de aceste exercitii dar le sunt utile daca le fac la distanta de peste 40 cm, insa restul ar trebui sa le practice. Exercitiile de focalizare sunt cele de alegere a unor obiecte mici: corectarea unui text (la distanta de peste 50 cm pe foaie scrisa), alegerea orezului etc. Saptamanal efectuate pot prezenta rezultate foarte bune in privinta vederii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.