Setari Cookie-uri

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea cancerului

O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata �cea mai buna femeie inventator� a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.

IS: Finantarea cercetarii a fost facuta de catre autoritatile romane?

RIvS: Senzorul premiat este produsul unui proiect de cercetare castigat prin competitia organizata de catre Centrul National pentru Management de Programe in cadrul Programului “PN II, parteneriate”.

IS: Aceasta aplicatie poate fi extinsa si la alte boli?

RIvS: Da, ne gandim sa extindem aplicatiile senzorului si la alte boli. Chiar am primit o propunere de colaborare din partea unui medic, pentru a depista si hepatita, prin aceasta metoda.


IS: Pe intelesul tuturor, cum va fi folosit acest senzor?

RIvS.: Se preleveaza sangele ca pentru orice analiza si in proba de sange se introduce senzorul. Raspunsul senzorului va fi corelat cu tipul de cancer si cu cantitatea de biomarker regasita in sange.

IS: Din presa am aflat ca acest dispozitiv, nu este doar foarte eficient, dar si foarte ieftin. Adica, in prezent, costurile sale de laborator sunt de mai putin de un euro. Puteti sa imi spuneti, estimativ, care va fi costul final al senzorului?

RIvS: Nu stim cat va costa in final. Este vorba despre materialele folosite si de tehnlogia care va fi folosita pentru implementarea ideii. Noi vrem insa sa mentinem costul senzorului la sub 1 euro. Vrem sa facem un dispozitiv care sa fie usor utilizat de catre oricine, la orice ora din zi si din noapte. Este posibil ca el sa fie distribuit si in farmacii, insa despre aceasta trebuie discutat foarte serios cu autoritatile de reglemenare in domeniul medical.

IS: Cu ce companie veti colabora pentru realizarea produsului final?

RIvS: Compania este MB Telecom. Ei au castigat Marele Premiu la Geneva, anul trecut, cu inventia unui dispozitiv de scanare a autovehiculelor.

IS: Cat de repede va fi gata produsul final?

RIvS: Nu stim exact in acest moment, insa vrem sa acceleram totul pentru ca toata lumea stiintifica este canalizata pe detectia cancerului. Toti cercetatorii se canalizeaza acum pe detectarea bolii, prin analiza sangelui. Sunt cel putin zece grupuri de cercetatori care lucreaza in toata lumea, in Singapore, in Israel, de exemplu. Sunt destui care lucreaza si care isi doresc sa faca acelasi lucru ca si noi, sa determine direct din sange existenta bolii in organism, inainte ca ea sa fie declansata.

Citește și:

Vizionare placuta


Este jurnalistă, artista și activistă pentru drepturile omului (cu aripi de Powerpuff girl feministă incluse). E tare mândră că face parte dintr-o echipă cool&smart alături de fetele...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.