Setari Cookie-uri

De vorba cu femeia care revolutioneaza tratarea cancerului

O romanca a inventat un dispozitiv care depisteaza cancerul in corpul uman in doar 6 minute si a fost desemnata �cea mai buna femeie inventator� a anului la Targul de Inventii de la Geneva. Este vorba despre doamna cercetator Raluca-Ioana van Staden.

IS: Dumneavoastra de ce ati fi cu un pas inaintea celorlalti cercetatori?

RIvS: Noi nu facem niciun fel de prelucrare a sangelui. Pur si simplu se introduce senzorul in proba de sange si atunci, prin semnalul generat de senzor se poate vedea ce biomarker exista si in ce cantitate.

IS: Exista si contestatari ai acestei formule de determinare a cancerului. Cum comentati pozitia lor?

RIvS: Testele clinice vor demonstra ca se poate folosi. Biomarkerii se determina din sange/ser in laboratoarele de analiza clinica, dar intr-un stadiu mai avansat al bolii.

IS: Stiu ca la crearea acestui dispozitiv a participat si sotul dumneavoastra, Jacobus Frederick van Staden. Cum este munca de echipa intre doi cercetatori, sot si sotie?

RIvS: Noi facem o echipa foarte buna si in laborator, si in viata. Am contribuit amandoi la aceasta inventie. De obicei ne completam foarte bine, unul pe celalalt.

IS: In ce maniera s-a imbunatatit vizibilitatea ideilor dumneavoastra, dupa participarea la prestigiosul targ de inventii de la Geneva?

RIvS: Prezenta la Saloanele Internationale de Inventii in Standul Romaniei, care este manageriat de catre Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica, a fost un inceput pentru colaborari pe care noi le consideram foarte valoroase. Castigarea premiilor a crescut vizibilitatea nu numai a ideilor prezentate, dar si a laboratorului unde lucram si implicit a Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensata.

IS: Apoi, viata dumneavostra de cercetator o impartiti si cu aceea de muziciana. Cantati la pian. Cum se explica aceasta imbinare speciala intre arta si cercetare?

RIvS: Arta se manifesta in analiza chimica prin gasirea unei solutii simple la o problema complexa – astfel, procesul de creatie este un punct comun. Trebuie insa multa seriozitate si munca in ambele domenii.


Sursa: Garbo.ro
Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:
Cat de eco sunt femeile manager din Romania?
15 Semne ca e timpul sa schimbi ceva in cariera ta
Locul echilibrului cariera-viata personala

Citește și:

Vizionare placuta


Este jurnalistă, artista și activistă pentru drepturile omului (cu aripi de Powerpuff girl feministă incluse). E tare mândră că face parte dintr-o echipă cool&smart alături de fetele...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.