Setari Cookie-uri

Boala de care sufera Michael Douglas:o forma de cancer la gat

Tumorile maligne ale laringelui constituie jumatate din bolile canceroase diagnosticate in sfera ORL (oto-rino-laringologie).

Michael Douglas a fost diagnosticat recent cu o forma de cancer la gat ce face multe victime in randul oamenilor, tumorile maligne ale laringelui fiind jumatate din bolile canceroase diagnosticate in sfera ORL (oto-rino-laringologie).

Iubitul actor nu a avut o simptomatologie clara, simtind doar dureri in zona gatului. Analizele uzuale nu au reflectat nimic, insa la o luna actorul s-a decis sa faca o biopsie, analiza ce a decelat cancerul la gat intr-o forma destul de avansata – stadiu IV.



Sursa foto: Tpsdave, Pixabay.com

Ce ar trebui sa intelegem prin “cancer de gat”?

Cancerul de gat reprezinta o notiune generala pentru o serie de patologii canceroase cu localizare diferita la nivelul organelor principale ale gatului. Astfel se considera ca exista mai multe tipuri de cancere clasificate si dupa localizare (exista si clasificare citologica si nu numai) in felul urmator:

- Cancerul supraglotic – acesta afecteaza vestibulul laringian si epiglota;
- Cancerul glotic – determina tuse iritativa, cu afectarea corzilor vocale si in functie de stadiu si momentul aplicarii tratamentelor specifice poate duce la disfonie progresiva pana la disfonie totala (persoana respectiva isi pierde capacitatea de a vorbi datorita afectarii corzilor vocale);
- Cancerul subglotic – acest tip de cancer este infiltrativ, stenozant, astupand din ce in ce mai mult lumenul (spatiile) acestui etaj, avand caracter stenozant, ca mai tarziu in evolutia sa sa afecteze traheea, dar si corzile vocale;
- Cancerul faringo-laringian – asa cum ii spune numele, acesta afecteaza laringele si faringele si porneste de la nivelul plicii ariteno-epiglotice, avand si el o evolutie progresiva cu posibilitatea extinderii si la alte etaje laringiene.

Care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului de gat?

Cauzele exacte ale acestui tip de cancer nu sunt cunoscute, dar s-a observat o incidenta foarte mare in randul fumatorilor, celor care consuma alcool rafinat sau lucreaza in noxe toxice ori isi suprasolicita vocea, septicitatea buco-dentara (atentie la igiena orala si frecventele infectii respiratorii). In cazul actorului Michael Douglas, acesta a marturisit in cadrul unui show televizat ca principalele cauze ale patologiei sale ar fi tutunul si alcoolul. Se pare ca o alta cauza a cancerului de gat ar fi infectia cu anumite tulpini de HPV (Papilloma Virus uman), care se manifesta in special prin aparitia unor “negi” la nivelul mucoasei orale. Virusul Papiloma se poate lua prin sarut, prin folosirea tacamurilor de la persoane infectate sau prin alte contacte cu piele sau mucoase infectate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.