Setari Cookie-uri

Boala de care sufera Michael Douglas:o forma de cancer la gat

Tumorile maligne ale laringelui constituie jumatate din bolile canceroase diagnosticate in sfera ORL (oto-rino-laringologie).

Care sunt simptomele cancerului de gat?

Din pacate cancerele sunt boli care nu debuteaza cu simptomatologie spectaculoasa sau rapida, astfel ca simptomele initiale sunt adesea neglijate de pacienti. Asa se intampla si in cazul cancerului de gat. In functie de localizare, pacientul poate resimti:
- Modificari ale vocii sau oscilatii ale tonului vocal;
- Tuse iritativa, pacientul incepe sa tuseasca din ce in ce mai des;
- Raguseala;
- In stadii mai avansate apar dureri la nivelul gatului;
- Sputa (tuse cu sputa, cu expectoratie sau chiar sange - hemoptizie);
- Dispnee (senzatie de sufocare);
- Respiratie suieratoare;
- Scaderea in greutate (aceasta caracterizeaza la modul general patologia canceroasa, aparand si in alte tipuri de cancer, astfel pacientul slabeste fara a avea o cauza clara, evidenta, indiferent de alimentatie si se simte din ce in ce mai slabit);

Diagnosticul cancerului de gat


Diagnosticul tumorilor localizate la nivelul gatului se stabileste prin mai multe analize ghidate intial de anamneza (discutia cu pacientul si identificarea principalelor simptome), analize de laborator, investigatii clinice si paraclinice: CT, RMN, biopsie etc. Examenul citologic este cel care da diagnosticul clar, exprimand inclusiv tipul cancerului pe care il prezinta pacientul, putandu-se deduce si stadiul evolutiv.
Citește și:



Sursa foto: Krushka, Pixabay.com

Tratamentul cancerului de gat

Tratamentul este individualizat fiecarui pacient. Se poate apela la chimioterapie si radioterapie sau la eliminarea chirurgicala a tumorii, in unele situatii fiind nevoie de toate aceste interventii. Pacientul va fi tratat de asemenea si simptomatic, privind durerea precum si alti factori ce privesc calitatea vietii. In cazul laringectomiei totale (scoaterea totala a laringelui si sutura traheei la piele – ceea ce duce la pierderea definitiva a aparatului fonator care a fost indepartat chirurgical) pacientul va fi pregatit, scolarizat prin cursuri de ericmofonie (bolnavul invata sa inghita aer si sa il elibereze apoi progresiv, sacadat si controlat, producand o voce inteligibila cu ajutorul unui aparat special).

Vizionare placuta


Kudika
6 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.