Setari Cookie-uri

Ai grija de sanii tai!

Cancerul de san este tumora maligna cu cea mai ridicata incidenta in randul femeilor, reprezentand 16% din toate formele de cancer depistate . La nivel mondial, numarul de cazuri de cancer la san s-a triplat in ultimele trei decenii, de la 641,000 in 1980 la 1,6 milioane in 2010 . De altfel, cancerul de san este si cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la femei - aproape jumatate de milion de femei din intreaga lume si-au pierdut viata anul trecut din cauza acestei afectiuni

In acest context, o luna intreaga in fiecare an - luna octombrie - este dedicata atragerii atentiei asupra acestei boli si informarii femeilor cu privire la metodele de prevenire a acestei afectiuni. Alaturi de informarea despre boala, controlul precoce reprezinta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principala arma in lupta impotriva acestei boli devastatoare.

„Ceea ce este cu adevarat ingrijorator”, explica dr. Dana Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti, „este faptul ca mai putin de 10% dintre romance afla despre boala lor in faza incipienta, adica in etapa care asigura cea mai ridicata sansa de supravietuire. Aceasta statistica este cu atat mai dureroasa cu cat una din opt femei risca sa dezvolte cancer la san, iar la nivel global la fiecare 3 minute o femeie este depistata cu aceasta boala”, mai spune dr. Stanculeanu.

Citește și:

Depistarea bolii in faza incipienta este cu atat mai importanta cu cat, potrivit studiilor, aproape 97% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer in stadii incipiente supravietuiesc acestei boli pentru mai mult de 5 ani.

Modalitatile de depistare precoce sunt urmatoarele:

  • Palparea periodica a sanilor
  • Screening-ul ecografic sau mamografic
  • Vizita la medicul specialist

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.