Tratamentul in domeniul oncologic este unul deosebit de complex, in care fiecare element conteaza, astfel incat, in ultima perioada de timp, a inceput sa se acorde o importanta din ce in ce mai mare nutritiei la persoanele diagnosticate cu cancer. Clinica Medisprof din Cluj Napoca trage un semnal de alarma asupra rolului alimentatiei pacientilor oncologici, aspect ce poate influenta decisiv raspunsul organismului la tratamentul administrat.

Medicii specialisti realizeaza o evaluare complexa a starii de sanatate a pacientilor din punct de vedere nutritional si intervin prin diete personale adecvate fiecarui caz in parte. "O alimentatie corecta este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate a pacientilor bolnavi de cancer, diminuarea efectelor secundare induse de chimioterapice, si nu in ultimul rand, pentru cresterea imunitatii si o mai buna rezistenta a organismului" afirma dr. Carolina Udrea.

Pierderea in greutate pana la malnutritie apare la mai mult de 50% din cazuri, procentul fiind insa variabil in functie de tipul de cancer. "Aparitia malnutritiei este insotita de astenie, fatigabilitate, incapacitate de a face fata tratamentului si, de asemenea, poate sa intarzie recuperarea sau vindecarea, crescand astfel riscul aparitiei complicatiilor. Este absolut necesara prevenirea pierderii in greutate si nu trebuie neglijate nici eventualele reactii adverse ale tratamentului sau unele simptome care pot altera calitatea vietii din punct de vedere nutritional (alterari ale gustului si mirosului, greata, varsaturi, disfagie, diaree, inapetenta)" subliniaza Iulia Tutui, nutritionist.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: