Problema medicamentelor ieftine pentru bolnavii de cancer

Problema medicamentelor ieftine pentru bolnavii de cancer
Kudika
25 Ianuarie 2013

Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari cu privire la aprovizionarea medicamentelor oncologice ieftine, care nu mai prezinta interes pentru distribuitori si producatori:

Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afectiuni oncologice sunt asigurate in cadrul Programului national de oncologie. In proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depasesc 1 000 000 de lei. Mai mult, incepand cu 1 martie 2013, finantarea programului va fi transferata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, avand in vedere specificul curativ al acestuia.

medicamente cancer

In ceea ce priveste asigurarea continuitatii aprovizionarii cu medicamente oncologice a caror aprovizionare se face cu dificultati deoarece nu se mai produc sau nu mai prezinta interes comercial, Ministerul Sanatatii cauta sa gaseasca o solutie care sa asigure continuitatea in asigurarea nevoilor pacientilor.

Conform datelor transmise de catre Compania Nationala UNIFARM SA, in prezent, din cele 24 medicamente apreciate ca deficitare, un numar de 14 medicamente exista in stoc, fiind achizitionate prin procedura de nevoi speciale ( exemple:Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum), iar 3 dintre ele vor intra in depozitele UNIFARM pana la sfarsitul acestei luni (Endoxan, Leucheran si Oncaspar). Pentru restul negocierile se afla in faza avansata.

Toate aceste medicamente sunt la UNIFARM SA si se afla la dispozitia spitalelor. Dea asemenea, acestea sunt afisate in sistemul elctronic de achizitie SEAP.

Spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania UNIFARM. Compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente si modalitatea de contractare.

Dupa aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sanatatii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o suma cuprinsa intre 500 000 si 1000000 euro, pe care UNIFARM sa o utilizeze in achizitionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului finanaciar intre plata facuta la furnizor, in avans, la cumparare sau la 30 de zile, si decontarea serviciilor medicale de catre casele de asigurari la 210 zile.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri