Setari Cookie-uri

70% dintre romani nu cunosc metodele de diagnosticare ale cancerului intestinului gros

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania impreuna cu IMAS, au realizat un studiu despre nivelul de informare a populatiei cu privire la cancer, acordandu-se o atentie sporita cancerului intestinului gros.

Comunicat de presa

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1010 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 18 ani din Romania. Au fost incluse in studiu 560 de localitati, dintre care 400 de localitati din mediul rural si 160 de orase.

Raportandu-ne la informarea populatiei cu privire la cancerul colorectal, studiul arata ca aproape 85% dintre cei intervievati au auzit de acest tip de cancer. Totusi un nivel ridicat al notorietatii nu implica si o informare crescuta in raport cu modalitatile de investigare si diagnosticare. Astfel, desi cei mai multi dintre respondenti au auzit de cancerul intestinului gros, dintre acestia aproape 70% nu cunosc investigatiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea lui. In acest context, se remarca o informare relativ redusa in raport cu subiectul dezbatut, mai ales in randul persoanelor de gen masculin, a tinerilor (18-29 ani), a persoanelor cu educatie joasa (care au absolvit pana la 8 clase), precum si in randul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural.

Citește și:

Pana la momentul realizarii interviurilor, aproximativ 7% dintre respondenti au fost supusi unor investigatii pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros. Dintre acestia, cei mai multi au facut astfel de investigatii o singura data: aproximativ un sfert au facut investigatiile mai rar decat o data pe an si alti 23% si le-au facut anual.

Colonoscopia este principala investigatie pentru diagnosticarea cancerului colorectal mentionata atat de cei care au auzit de boala, cat si de cei care s-au confruntat propriu-zis cu boala.

Surse de informare

Emisiunile televizate, precum si prietenii, rudele, cunostintele, raman principalele doua surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros. Doar 15% dintre respondentii informati spun ca au aflat despre acest tip de cancer de la medic. Ierarhia se schimba insa daca ne referim la un context dezirabil. Asadar, procentul celor care si-ar dori sa primeasca informatii medicale prin intermediul emisiunilor televizate ramane la fel de mare, insa creste semnificativ procentul celor care si-ar dori sa fie informati de catre medic in ceea ce priveste prevenirea si diagnosticarea cancerul intestinului gros. Persoanele varstnice sunt mai inclinate sa declare ca si-ar dori sa primeasca informatiile necesare prin intermediul televiziunii, in timp ce, la polul opus, tinerii privesc internetul ca principala sursa de informare cu privire la acest subiect.

Citește și:

Sursa: Depositphotos

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.