Setari Cookie-uri

70% dintre romani nu cunosc metodele de diagnosticare ale cancerului intestinului gros

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania impreuna cu IMAS, au realizat un studiu despre nivelul de informare a populatiei cu privire la cancer, acordandu-se o atentie sporita cancerului intestinului gros.

Cezar Irimia, presedinte FABC: Este imperios necesar ca toata opinia publica sa constientizeze pericolul cancerului colorectal si al cancerului, in general. Un rol mai activ ar trebui sa il aiba mai ales televiziunile, canalul media care se adreseaza cu precadere celor aflați in grupa de varsta cu grad ridicat de risc. Investigatiile se pot face si inainte de 50 de ani, așa ca este mai bine sa va informați la medicul de familie din timp, mai ales daca exista si antecedente in familie”

Despre cancerul intestinului gros

Cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.

Citește și:

De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, in intreaga lume. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat, in comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat in stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare. Pentru aceasta insa, trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigații specifice regulate, chiar și in lipsa oricaror semne de boala. Aceste investigații trebuie inițiate dupa implinirea varstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme daca medicul o indica, mai ales in cazul persoanelor care prezinta cazuri de boala in familie.

Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni in fiecare an, fiind al treilea ca frecvența la nivel mondial. Cancerul colorectal este o boala care afecteaza, in principal, persoanele de peste 50 de ani. In Europa, traiesc aproximativ 175 de milioane de cetațeni cu varste cuprinse intre 50 - 69 de ani.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.