Setari Cookie-uri

Ai grija de TIROIDA ta!

Desi este rar intalnit, cancerul tiroidian nu trebuie neglijat, mai ales ca vorbim despre o afectiune endocrinologica.

Comunicat de presa

O astfel de boala afecteaza intreg organismul, pentru ca glanda tiroida regleaza si controleaza metabolismul, de la bataile inimii pana la arderea caloriilor.

Cancerul de tiroida mai frecvent in randul femeilor

Potrivit Institutului National de Sanatate, la femeile si persoanele cu varste intre 25 si 65 ani exista mai multe sanse sa se dezvolte cancerul tiroidian. Desi motivele nu au fost descoperite inca, aparitia cancerului la femei este de trei ori mai frecventa. Chiar si un studiu realizat de cei de la Societatea Americana de Cancer arata ca doua din trei cazuri de cancer se regasesc la persoane cu varste intre 20 si 55 de ani.

cancer de tiroida

In functie de stadiu, boala poate fi complet asimptomatica, pacientul descoperind intamplator un nodul suspect la o ecografie efectuata din alte motive. Cancerul tiroidian se manifesta printr-o varietate de simptome, care apar insa mai tarziu in evoluție, printre care: durerea gatului, dificultate la inghitire si respiratie, tumefiere sau crestere in volum a gatului, raguseala si tuse in lipsa racelii.

Citește și:

Cancerul de tiroida: Expunerea la radiatii

Riscul de dezvoltare a cancerului tiroidian este asociat in special cu expunerea la radiatii. Pana in prezent, nu s-a descoperit nici un alt agent chimic sau fizic care sa favorizeze aparitia cancerului tiroidian. Expunerea in zone cu radioactivitate crescuta reprezinta un factor de risc major.

Conform Centrelor de Control si Preventie a Bolilor din SUA, studiile au aratat un risc crescut de dezvoltare a cancerului tiroidian la copiii expusi la emanatii de iod radioactiv, produse in accidentele unor centrale nucleare, ca in cazul centralei de la Cernobil.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.