Setari Cookie-uri

Ai grija de TIROIDA ta!

Desi este rar intalnit, cancerul tiroidian nu trebuie neglijat, mai ales ca vorbim despre o afectiune endocrinologica.

Orice persoana ar trebui sa mearga la un test de screening, cu atat mai mult daca stie ca a fost expusa la radiatii la un moment dat. E mai bine sa previi. Cu cat afli mai din timp, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari”, adauga Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Cancerul de tiroida: Diagnosticarea si tratamentul

Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular si cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop.

In descoperirea cancerului, cunoasterea factorilor de risc este foarte importanta. Pe langa factorii mentionati, cancerul tiroidian se poate dezvolta si pe cale ereditara, prin mostenirea unei gene anormale.

Prin examenul anatomo-patologic se poate afla tipul de cancer tiroidian, iar tratamentul difera in functie de stadiul bolii, de la chirurgie si tratamente hormonale pana la radioterapie sau chimioterapie.

Citește și:

Oricine sesizeaza o tumefactie anormala, un edem sau un nodul in zona gatului trebuie sa mearga neaparat la control. Acestea pot fi semne ale aparitiei cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Canceurl de tiroida: Sansele de vindecare

Potrivit Centrelor de Control si Preventie a Bolilor din SUA, in cazul cancerului tiroidian, rata mortalitatii este mult mai mica decat la majoritatea tipurilor de cancer. Cei diagnosticati cu cancer papilar sau folicular au cele mai mari sanse sa se vindece dupa efectuarea tratamentului specific.

Tratamentele pentru cancer sunt intr-o permanenta dezvoltare. Acest lucru, impreuna cu depistarea precoce, asigura cresterea sanselor de supravietuire si vindecare.”, afirma Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.