Setari Cookie-uri

Cancerul de san ereditar poate fi prevenit

Aproximativ 10% din cancerele de san sunt mostenite.

Cum putem preveni cancerul mamar ereditar?

Odata stabilita prezenţa mutaţiei BRCA la o femeie, masurile de supraveghere clinica si de investigaţie paraclinica de tipul ecografie, mamografie, RMN-ului mamar trebuie sa fie mai frecvente pentru descoperirea bolii intr-un stadiu incipient, cand sansele de vindecare sunt mult mai mari.
Asociaţia Medicilor Ginecologi-Obstetricieni din S.U.A. recomanda urmatoarele metode prin care se poate preveni cancerul mamar la persoanele cu risc crescut:

1) Examenul clinic bianual: pacientele trebuie sa se prezinte de doua ori pe an la medicul specialist pentru a fi supuse examenului fizic de palpare si, dupa caz, investigaţiilor medicale suplimentare:
- Ecografia mamara. Este o investigaţie simpla, ce nu presupune costuri foarte mari si nici iradiere. Utilitatea ecografiei mamare consta in deosebirea chisturilor de tumorile solide si ofera indicii pentru continuarea investigaţiilor in cazul suspiciunii de cancer.
- Mamografia. Se face doar la femeile de peste de 40 de ani, folosind Raze X. Cancerul se prezinta mamografic ca o opacitate cu prelungiri si calcificari fine.
- Rezonanţa magnetica nucleara (RMN). Tinde sa inlocuiasca mamografia pentru ca nu presupune iradiere si ofera imagini mai clare asupra leziunilor sanului.

Citește și:

2) Chirurgia profilactica:
- Mastectomia bilaterala. Este o metoda chirurgicala ce poate fi folosita si in sens preventiv si presupune indepartarea chirurgicala a sanilor in absenţa unei tumori maligne. Aceasta reduce cu peste 90%-95% riscul de a dezvolta cancer mamar.
- Ovariectomia. Presupune indepartarea chirurgicala a ovarelor si scade, de asemnenea, cu 80-90% riscul apariţiei cancerului de san la femeile cu mutaţii ale genelor BRCA.

“Mastectomia profilactica este astazi din ce in ce mai practicata avand in vedere posibilitaţile de reconstrucţie mamara dupa extirparea sanilor chiar in cadrul aceleiasi operaţii, cu rezultate estetice foarte bune. De asemenea, ovariectomia este mai usor acceptata astazi deoarece exista posibilitatea indepartarii ovarelor prin chirurgie minim invaziva, adica prin chirurgia laparoscopica”, afirma conf. dr. Ion Daniel.

Citește și:

In Romania, una din opt femei risca sa dezvolte cancer de san, iar la nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este depistata cu aceasta boala. Incidenţa mare a cancerului de san i-a determinat pe specialisti sa declare luna octombrie, Luna Internaţionala de Constientizare si Lupta impotriva Cancerului de San.

Conf. dr. Ion Daniel este medic primar in chirurgie generala si seful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţa din Bucuresti, cu competenţe in chirurgia glandei mamare, chirurgia ginecologica, chirurgia laparoscopica si chirurgia de urgenţa. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.iondaniel.ro .

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.