Setari Cookie-uri

Un cancer care afecteaza tot mai multi tineri

Un tip de cancer ce odinioara afecta doar batranii a inceput sa fie tot mai prezent in randul tinerilor, astfel ca un numar alarmant de persoane tinere se prezinta la medic cu diverse forme de cancer oro-facial. Acest tip de cancer apare cu precadere la persoanele de sex masculin, insa si femeile pot fi afectate.

Nu trebuie sa confundati aceste leziuni cu potential cancerigen crescut cu alte leziuni ale mucoasei bucale ce au un risc foarte mic de a evolua spre cancer. Mai mult, nu orice pata pe care o observati pe mucoasa bucala este reala, trebuie sa va curatiti bine cavitatea bucala inaintea examinarii si, daca observati ceva, sa incercati sa stergeti, caci poate fi o pata alimentara sau salivara ce se indeparteaza prin stergere. Oricum, orice ati sesiza ca fiind anormal trebuie sa va determine sa va prezentati la medic. Tineti minte ca, in general, ceea ce nu doare este mult mai periculos decat ceea ce doare. Aceasta nu inseamna ca, daca va doare ceva, veti neglija. Tocmai aceasta idee doresc sa o accentuez, si anume ca orice ati observa, dureros sau nu, poate reprezenta inceputul unei boli. Bucurativa ca unele afectiuni grave pot fi observate la simpla examinare vizuala, cum este cazul cancerului oro-facial.

Aceste leziuni se pot deci transforma malign. Orice pata sau ulceratie ce nu raspunde la tratament in timp de 7-10 zile este suspicionata ca fiind o posibila evolutie canceroasa. Unele leziuni cu caracteristici suspecte pot regresa ulterior, mai ales dupa indepartarea factorilor presupusi a fi implicati in producerea lor.

Care sunt factorii de risc ai acestui cancer?


Ca orice cancer, cauzele care il declanseaza nu sunt clare, dar putem vorbi despre factori favorizanti ai aparitiei cancerului oral.
1. Cel mai incriminat factor de risc (90% din cazuri) este tutunul, mai ales asociat cu alcool, cu bauturi tari.
2. Absenta igienei bucale.
3. Virusuri (in special Papilloma virus).
4. Factori de mediu extern (raze solare, vant).
5. Agenti industriali poluanti.
6. Varsta, ereditate, felul alimentatiei.
7. Tratamente antitumorale (chirurgical, radioterapic, chimioterapic).
8. Scaderea imunitatii organismului.


Diagnosticul de certitudine se pune, ca in orice cancer, pe baza de biopsie si analiza histopatologica (analiza celulelor luate din leziune).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.