Setari Cookie-uri

Un cancer care afecteaza tot mai multi tineri

Un tip de cancer ce odinioara afecta doar batranii a inceput sa fie tot mai prezent in randul tinerilor, astfel ca un numar alarmant de persoane tinere se prezinta la medic cu diverse forme de cancer oro-facial. Acest tip de cancer apare cu precadere la persoanele de sex masculin, insa si femeile pot fi afectate.

Ca si metoda de tratament, variaza foarte mult in functie de nivelul de evolutie al leziunii. Daca insa evolutia este destul de avansata, se poate recurge la interventii chirurgicale, chimioterapie si radioterapie etc.

Cum prevenim?


In primul rand cred ca fiecare om ar trebui sa fie mai atent cu propriul corp si sa se prezinte mai des la medicul stomatolog. S-a observat ca de cele mai multe ori persoanele cu astfel de suferinte se prezinta tardiv la medic, atunci cand masurile de vindecare (daca se mai poate vorbi de curabilitate) sunt dure si pot fi mutilante.

Ideal ar fi ca nimeni sa nu fumeze, desi este destul de greu pentru cei care fumeaza deja sa renunte la acest viciu. Totusi fumatorii ar putea evita asocierea tutunului cu bauturile alcoolice.

Trebuie sa evitati expunerea prelungita la soare si sa aveti o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume (vestitele alimente ce contin substante antioncogene).

O alta modalitate de preventie ce ar trebui urmata obligatoriu de orice persoana indiferent de vartsa este igiena orala si examinarea periodica a cavitatii bucale, in fata oglinzii sau prin vizita la medicul stomatolog. Depistarea precoce a oricarei leziuni precanceroase si administrarea la timp a tratamentului ridica sansele de vindecare pana la 100%.

Spalati-va pe dinti cel putin o data pe zi, si nu va rezumati doar la curatarea stricta a dintilor, ci insistati si asupra obrajilor si a limbii.

Un articol de Iulia Dibu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.