Setari Cookie-uri

Dieta in timpul chimioterapiei

Nutritia poate fi afectata de simptomele induse de cancer sau de efectele curelor de chimioterapie, dar si de rasunetele psihologice ale bolii canceroase, precum depresia si anxietatea.

Nutritia poate fi afectata de simptomele induse de cancer sau de efectele curelor de chimioterapie, dar si de rasunetele psihologice ale bolii canceroase, precum depresia si anxietatea.

In timpul chimioterapiei, alimentele care odata erau preferate, vi se pot parea neatragatoare sau chiar respingatoare. In plus, starile permanente de greata si voma, consecinta curelor de chimioterapie, va fac sa va luati gandul de la orice mancare.

Cu toate acestea, este foarte important sa va alimentati cat mai corect in timpul tratamentului.
Persoanele care se alimenteaza corect pot lupta mai usor impotriva efctelor adverse si infectiilor. De asemenea organismul lor poate creea tesut sanatos, mai rapid.

Alimentatia corecta in timpul chimioterapiei:


Principalul obiectiv inainte, in timpul si dupa tratament, este acela de a avea un aport caloric adecvat pentru a mentine o greutate optima (este bine cunoscut caracterul consumptiv al bolii canceroase, de pierdere in greutate), dar in acelasi timp, important este si continutul in proteine al dietei.

Alimentatia corecta in timpul chimioterapiei inseamna alegerea unei diete echilibrate care contine toti nutrientii. O buna modalitate de a urma acest sfat este includerea in dieta a unor alimente din fiecare din aceste grupe: fructe si legume, peste si carne, cereale si paine, produse lactate. Alimentatia corecta inseamna de asemenea o dieta sufient de bogata in calorii pentru a va mentine greutatea si mai important, suficient de bogata in proteine pentru e reface pielea, parul, muschii si organele si mai ales imunitatea, foarte slabita atat de cancer cat si de chimioterapie.

Este necesar sa beti mai multe lichide pentru a va proteja rinichii si vezica urinara.

Pentru pacientii cu cancer, dieta si nutritia in timpul chimioterapiei trebuie sa se bazeze mai ales pe alimentele care sunt tolerate de organism, pentru a putea tine sub control simptome precum greata, varsturile, diareea, constipatia, modificarile de gust, uscaciunea gurii, aftele bucale, scaderea apetitului, satietatea precoce sau balonarea. De aceea, trebuie sa existe un echilibru intre aceste simptome si obiectivele calorice si proteice ale dietei din timpul chimioterapiei.

Ce se intampla daca nu aveti pofta de mancare?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.