Setari Cookie-uri

Dieta in timpul chimioterapiei

Nutritia poate fi afectata de simptomele induse de cancer sau de efectele curelor de chimioterapie, dar si de rasunetele psihologice ale bolii canceroase, precum depresia si anxietatea.

Chiar daca stiti ca este important sa mancati suficient, sunt zile in care simtiti ca nu puteti. Acest lucru poate fi cauzat de efectele adverse ale chimioterapiei ca greata sau inflamatiile cavitatii bucale sau ale faringelui care fac alimentatia dureroasa sau dificila. Puteti pierde pofta de mancare daca sunteti deprimati sau obositi. Daca suferiti de aceste efecte adverse este indicat sa consultati medicul.

Daca nu aveti pofta de mancare incercati aceste sugestii:

  • Mancati de mai multe ori pe parcursul zilei, in portii mici; nu este nevoie sa mancati trei mese regulate in fiecare zi.
  • Incercati o dieta cat mai variata
  • Atunci cand e posibil faceti o plimbare inaintea orei de masa, acest lucru va va creste pofta de mancare.
  • Incercati sa schimbati rutina mesei;
  • Incercati noi mancaruri sau retete;
  • Mancati cu prieteni sau membrii ai familiei, cand sunteti singuri ascultati radio, sau urmariti TV.
  • Daca locuiti singur puteti apela la un program prin care vi se livreaza mancarea.

Pentru a preveni senzatia de greata evitati mancarurile prea grase, prajite, prea dulci sau prea condimentate, beti lichide inaitne sau dupa masa, evitati mirosurile care va deranjeaza si nu va intindeti in pat la scurt timp dupa masa.

Daca senzatia de greata persista puteti lua in calcul administrarea unui medicametn antiemetic, insa este bine sa vorbiti cu medicul dumneavostra inainte.

Asigura-te ca alimentele pe care le consumi sunt bine preparate

In timpul chimioterapiei, apararea organismului fata de infectii este slabita, iar tubul digestiv reprezinta o poarta de intrare pentru multi germeni. Din acest motiv, este importanta ca hrana pe care o consumi sa fie bine preparata termic. Prepararea termica distruge bacteriile, de aceea hrana calda este mai sigura si protejeaza de o infectie intestinala.

Pot consuma bauturi alcoolice?

Cantitatile mici de alcool va pot ajuta sa va relaxati si va pot mari apetitul. Pe de alta parte alcoolul poate interactiona cu unele medicamente, reducandu-le eficacitatea sau agravand efectele secundare. Din acest motiv unele persoane trebuie sa consume mai putin alcool sau sa il evite complet in timpul chimioterapiei. Intrbati-l pe medic daca puteti consuma bere, vin sau alte bauturi alcoolice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.