Setari Cookie-uri

Noi solutii de tratament pentru cancer

Numarul pacientilor din Romania afectati de diverse tipuri de cancer a depasit 360.000 la sfarsitul lui 2007 si se afla in continua crestere. Pentru acestia, imbunatatirea calitatii vietii si a duratei medii de supravietuire sunt elemente esentiale.

• Aranesp (darbepoetin alfa) – disponibil din 2007
Aranesp este o eritropoetin proteic ce acioneaza similar cu eritropoietina uman - glicoproteina produs la nivelul rinichilor, eliberat în circulaia sangvin, care ajuns la nivelul mduvei ososase stimuleaz producerea de celule roii. Celulele roii îndeplinesc funcia esenial de transport al oxigenului în corpul uman. Când funcia renal este afectat, producia de eritropoetin i de celule roii scade ducând la apariia anemiei. Aceast afeciune este astfel asociat cu insuficiena renal cronic, incluzând pacieni care sunt sau care nu sunt supui dializei i totodat poate aparea si la pacienii cu neoplazii maligne non-mieloide la care anemia se datoreaz efectului administrrii concomitente a chemoterapiei.
Este un produs adjuvant, care poate fi individualizat pentru fiecare pacient i prescris pentru tratamentul anemiei.

• Neulasta (pegfilgrastim) – disponibil din 2008
Neulasta (pegfilgrastim) este o glicoprotein care regleaz producia i eliberarea de neutrofile de la nivelul mduvei osoase. Neulasta reduce durata neutropeniei i incidena neutropeniei febrile la pacienii tratai cu chimioterapie citotoxic pentru boli maligne (cu excepia leucemiei mieloide i a sindroamelor mielodisplazice).Neulasta în comparaie cu Neupogenul conine o nou molecul (PEG) legat de molecula original de filgrastim. ceea ce determin reducerea clearance-ul renal i creterea duratei de aciune. Aceast proprietate permite administrarea Neulastei printr-o singur injecie pe ciclu de chimioterapie, în timp ce administrarea Neupogenului se face timp de 14 zile dup chimioterapie. Se prescrie pentru a reduce riscul de infecie la pacienii suferind de anumite tumori, supui unui nivel ridicat de chimioterapie care
reduce numrul leucocitelor cu rol în combaterea infeciilor. De obicei, complicaiile asociate unui numr sczut de leucocite sunt cele mai frecvente cauze ale reducerii dozelor sau amânrii chimioterapiei.

• Vectibix (panitumumab) – disponibil din 2009
Aprobat de FDA în septembrie 2006, Vectibix® este indicat ca monoterapie în tratamentul pacienilor cu cancer colorectal metastatic având exprimare pe RFCE (receptorul factorului de cretere epidermic) fr mutaii la nivelul genei KRAS (de tip slbatic), pacieni ce prezint evoluia bolii în urma schemelor de tratament chimioterapic coninând flouropirimidina, oxaliplatina si irinotecan.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.