Setari Cookie-uri

Alunitele, razele soarelui si cancerul de piele

In sezonul cald cu totii ne dorim sa profitam de soare si sa obtinem un bronz superb. Din pacate insa, expunerea excesiva la soare prezinta o serie de riscuri in special pentru piele si sistemul cardio-vascular. Nu doar persoanele care stau la plaja se pot expune exagerat razelor solare, ci si cele care au drumuri in miezul zilei, cei care practica sporturi in aer liber, lucratorii pe santiere, agricultorii etc.

Cum diagnosticam o alunita cu potential cancerigen?

Medicul va discuta cu pacientul despre momentul aparitiei, rata de crestere (de obicei daca alunita este atipica pacientul observa aceste caracteristici), mediul de viata, de lucru, expunerile la soare, prezenta sau nu a melanomului in familie, traumatismele suferite sau nu de alunita atipica etc. Mai apoi inspecteaza cu foarte mare atentie aspectul nevului atipic. Daca medicul este ingrijorat, poate face excizia chirurgicala totala a alunitei respective pe care o trimite la un examen histopatologic, de unde i se va trimite rezultatele cu privire la tipul alunitei, daca este cancerigena sau nu, daca deja este o forma de cancer de piele sau nu etc. Daca insa zona pigmentara este extinsa, pacientul spune ca prezinta acea “alunita” de mult timp, este ulcerata, sangeranda etc, mai exact daca aspectul general pare a fi avansat este posibil ca pacientul respcetiv sa prezinte metastaze si in acest caz se iau alte masuri terapeutice, se fac investigatii adiacente, analize de sange si imagistice etc.

Citește și:

Care este tratamentul potrivit?

In general tratamentul este chirurgical si, in cazul cancerului de piele, asociaza o serie de masuri terapeutice specifice. De obicei insa o persoana acuza ca o alunita o deranjeaza fie din motive estetice (la nivelul fetei spre exemplu), fie datorita faptului ca se gaseste intr-o regiune a pielii expusa frecarii cu hainele (talie, in zona sutienului).

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.