Setari Cookie-uri

Alunitele, razele soarelui si cancerul de piele

In sezonul cald cu totii ne dorim sa profitam de soare si sa obtinem un bronz superb. Din pacate insa, expunerea excesiva la soare prezinta o serie de riscuri in special pentru piele si sistemul cardio-vascular. Nu doar persoanele care stau la plaja se pot expune exagerat razelor solare, ci si cele care au drumuri in miezul zilei, cei care practica sporturi in aer liber, lucratorii pe santiere, agricultorii etc.

Cum prevenim trasformarea maligna a unei alunite?

In primul rand se vor lua toate masurile de protectie cu privire la expunerea solara: evitarea expunerii la soare in orele amiezii, folosirea cremelor de protectie solara cu factor mare, purtarea hainelor cu maneci lungi etc.

In privinta alunitelor, se va urmari periodic evolutia acestora. Daca medicul observa o alunita cu usoare caractere atipice, o va fotografia (pentru a face comparatii ulterioare) si o va urmari periodic. Nevii cu forme neregulate, in mai multe nuante, care par a creste repede, care sunt pruriginosi (prezinta mancarimi), inflamati sau nevii noi aparuti se vor urmari obligatoriu.

Chiar daca medicul de familie nu va cheama la un control in care sa va efectueze o examinare completa, este important sa va informati si sa stiti macar ce sa cereti, care sunt bolile la care sunteti expusi, ce sa urmariti in privinta sanatatii personale.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.