Setari Cookie-uri

Reconstructia mamara si interventiile chirurgicale pe san

Mastectomia este operatia care salveaza vieti in randul pacientelor cu cancer mamar. Exista mai multe variante ale acestei interventii, insa cea care se practica cel mai frecvent presupune ablatia chirurgicala a tumorii impreuna cu tesutul mamar, tesutul grasos si limfoganglionii regiunii toracice si axilare, cu pastrarea intacta a muschiului pectoral. Pentru ca amputeaza practic sanul afectat de cancer, mastectomia este o operatie invalidanta.

O complicatie a implantului mamar o reprezinta contractia capsulara – cicatricea din jurul implantului se fibrozeaza, se intareste si comprima implantul. Apare o intarire a sanului si modificari ale formei si aspectului. Uneori pot aparea colectii fluide in jurul implantului ce induc deformari sau durere. Cand inciziile nu se vindeca normal, implantul poate fi expus si trebuie inlaturat. Alte probleme mai frecvente sunt durerea si discomfortul in zona toracica dupa operatie.

Cui ii este contraindicata reconstructia mamara?

Majoritatea femeilor sunt candidate pentru aceasta operatie. Exista anumite situatii, spre exemplu unele afectiuni preexistente, care cresc riscul complicatiilor intra si postoperatorii, motiv pentru care in aceste cazuri reconstructia nu este o varianta viabila. Reconstructia mamara implica riscuri in caz de:
• Obezitate (indice de masa corporala peste 35);
• Probleme cardiovasculare: hipertensiune, boli de inima;
• Diabet zaharat;
• Persoane fumatoare – fumatul interfereaza cu circulatia sangelui, incetineste vindecarea plagilor, conduce la formarea unor cicatrici de proasta calitate.

Citește și:

Inlaturarea acestor factori de risc poate trece o pacienta cu contraindicatie in radul celor care pot beneficia de operatia de reconstructie mamara.

Care sunt beneficiile reconstructiei mamare?

Operatia de reconstructie mamara restabileste integritatea anatomica a corpului feminin, redandu-i acea parte care pentru multe persoane rezoneaza cu feminitatea, frumusetea, maternitatea sau chiar cu propria identitate. Restaurarea sanului pierdut dupa o mastectomie ajusteaza echilibrul emotional al persoanei si o ajuta sa isi reocupe locul in familie si societate.

Reconstructia imbunatateste calitatea vietii femeilor care au trecut printr-o operatie pentru cancer mamar, sub mai multe aspecte. De la micile detalii vestimentare pana la restabilirea libidoului, operatia ajuta femeia sa treaca mai usor peste acest moment dificil din viata ei. Obtinerea aspectului fizic dinainte de mestectomie reface perceptia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se coreleaza cu cresterea stimei de sine, a increderii in propriile forte si cu convingerea ca viata a revenit la normal.

Citește și:

Rezultatul final va fi reinsertia persoanei aflata in preajma depresiei sau anxietatii in viata de familie, in viata sociala si profesionala.

Un articol de Cirpian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
5 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.