Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre cancerul mamar

Cancerul de sân este o afecţiune în care celulele maligne (canceroase) se dezvoltă din ţesutul mamar.

Cancerul de san este o afectiune in care celulele maligne (canceroase) se dezvolta din tesutul mamar.

Cel mai frecvent tip de cancer mamar este carcinomul ductal, care se dezvolta din epiteliul ductal. Cancerul de san care se dezvolta la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular i este cel mai frecvent tip de cancer mamar bilateral.

Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, in care sanul prezinta semne inflamatorii (roseata, caldura locala si tumefactie).

Varsta si prezenta cancerului de san in familie creste riscul de aparitie a acestuia la descendenti.

Lenuta Tudorache, pacienta cancer mamar, 50 de ani, Bucuresti spune „Intotdeauna m-am gandit ca o sa ma fac bine si ca tratamentul va avea un efect covarsitor, mai ales ca pana la aceasta varsta am fost sanatoasa, nu am avut niciodata probleme de sanatate. Nu am fost disperata, am luat situatia ca atare, si eu si familia mea, iar medicii m-au ajutat foarte mult, am mers pe mana medicilor”.

Citește și:

Situatia in România

In 2006, in Romania, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la san si
s-au inregistrat peste 5500 de cazuri noi. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.

Numarul deceselor prin cancer de san la femei se ridica in 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62 la 100.000 de locuitori de sex feminin, indica sursa mai sus mentionata.

Programul National de Oncologie sustine tratamentul pacientelor cu cancer de san Presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu declara: “In anul 2007, au fost tratati 85.000 pacienti, cu un cost de aproximativ 4400 RON per pacient, iar in 2008 s-a înregistrat o crestere a fondurilor per pacient de pana la 6594 RON”.

Citește și:

Opţiuni terapeutice

La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de san: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.