Setari Cookie-uri

Durerile de gat vin de la coloana

Coloana cervicala este un segment foarte sensibil al coloanei vertebrale datorita amplitudinii miscarilor in articulatiile sale, a biomecanicii de la acest nivel si al stresului mecanic rezultat din utilizarea continua. Presiunea permanenta exercitata in structurile coloanei cervicala (vertebrele, discurile intervertebrale si ligamentele) conduce, odata cu inaintara in varsta, la uzarea partilor componente si aparitia durerilor de gat.

Spondiloza cervicala este agravata de expunerea la temperaturi joase, vant si umiditate.

Diagnosticul:

Daca durerea cervicala nu a cedat la medicatie antialgica, sau daca durerea s-a inrautatit si au aparut amorteli in maini si picioare, este necesara prezentarea la medic. Simptomele descrise, impreuna cu istoricul medical si cu examinarea clinica pot sugera un diagnostic de spondiloza cervicala. Pentru certitudinea diagnosticului medicul va face o serie de teste:
• Verificarea mobilitatii coloanei cervicale – spondiloza cervicala limiteaza miscarile gatului, de aceea medicul va controla gradul si amplitudinile miscarilor de rotatie, flexie si extensie;
• Examen neurologic – cauta o eventuala afectare a maduvei si nervilor de catre spondiloza;
• Radiografie – pune in evidenta articulatiile cervicale si modificarile patologice specifice spondilozei;
• CT sau RMN – produc imagini mai detaliate decat o simpla radiografie a coloanei cervicale si permit aprecierea leziunilor de la nivelul maduvei spinarii.
• Mielograma – este tot o investigatie radiologica obtinuta prin injectarea in canalul spinal a unei substante speciale care permite o mai buna vizualizare a maduvei.

Citește și:

Complicatiile spondilozei cervicale sunt rezultatul afectarii maduvei spinarii. Aceasta se intampla datorita presarii maduvei de catre vertebrele si discurile intervertebrale afectate de spondiloza. Orice compresie asupra maduvei spinarii necesita tratament chirurgical promp pentru a evita leziunile permanente ale maduvei si nervilor.

Tratamentul:

Scopul tratamentului in spondiloza cervicala este ameliorarea durerii si evitarea leziunilor permanente ale maduvei si nervilor.

Cazurile usoare beneficiaza de pe urma tratamentului antiinflamator (ibuprofen), a exercitiilor fizice prescrise de un fizioterapeut cu scopul de a intari muschii si articulatiile. Uneori poate fi prescrisa purtarea unui guler cervical pentru a limita miscarile gatului si a reduce inflamatia nervilor. Pe langa kinetoterapie, poate fi de folos si acupunctura.

Citește și:

Cazurile mai grave necesita spitalizare cu imobilizarea gatului si administrare de miorelaxante si corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei si a durerii.

Daca tratamentele de mai sus nu dau rezultate si durere persista sau daca au aparut semne si simptome neurologice, este necesar tratamentul chirurgical. Riscurile interventiei chirurgicale includ infectiile, sangararile, formarea trombilor etc.

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.