Setari Cookie-uri

Alarmant: 1000 de copii se nasc anual cu malformatii congenitale cardiace

Faptul ca Romania se confrunta cu o scadere a natalitatii si o crestere a ratei mortalitatii infantile este deja cunoscut de majoritatea dintre noi. Insa acestei realitati se alatura si o alta: nu numai ca in Romania se nasc tot mai putini copii, dar un numar mare dintre acestia sufera de anumite malformatii congenitale sau asa zisele “defecte din nastere”.

Comunicat de presa

Aceste defecte din nastere pot fi atat genetice, cat si de mediu sau cu factor necunoscut. Cu toate acestea, cele mai raspandite malformatii congenitale in randul nou nascutilor sunt de natura genetica – fie ca vorbim despre malformatii cardiace, spina bifida, malformatii faciale sau infectii congenitale.

Potrivit statisticilor peste 1000 de copii se nasc anual cu o malformatie congenitala cardiaca!

Este vorba despre o rata de 8-10 copii la 1000 de nou nascuti, un numar care nu este cu mult mai mare decat in alti ani, dar de care suntem mult mai constienti ca urmare a imbunatatirii tehnicilor de diagnosticare si tratare a afectiunii.

Malformatiile congenitale cardiace reprezinta defecte in structura inimii care apar inca din viata intrauterina. Acestea pot consta in malformatii simple sau complexe.

Citește și:

Cele mai frecvent intalnite malformatii cardiace constau in: comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept (defectul septal atrial), intre artera pulmonara si aorta (persistenta de canal arterial) sau o comunicare anormala intre ventriculul stang si cel drept (DSV – defect septal ventricular).

15.000 de persoane sufera de afectiuni cardiace congenitale!

Desi Romania nu beneficiaza de un registru national al pacientilor cu malformatii cardiace congenitale, putem estima insa ca in prezent aproximativ 15.000 de copii cu varsta pana in 18 ani sunt diagnosticati cu o astfel de malformatie.

Vestea buna este ca in prezent 70% dintre aceste cazuri pot fi tratate, si in Romania, non-chirurgical prin interventii minim-invazive, avand o rata de succes de 95%!

Un prim diagnostic se poate face prin ecografia morfologica fetala

“Desi nu se poate da un diagnostic 100% precis, ecografia morfologica fetala 3D efectuata in trimestrul 2-3 de sarcina poate prezenta in unele cazuri aparitia acestei malformatii”, a explicat dr. Silvia Iancovici, medic specialist cardiolog in cadrul Sectiei destinate Terapiei Minim Invazive A Malformatiilor Congenitale Cardiace a Centrelor ARES.

Citește și:

Cum se pune diagnosticul de malformatie cardiaca congenitala la nou nascut?

Dupa nasterea copilului, diagnosticul unei boli cardiace congenitale revine medicului neonatolog si apoi a pediatrului care asculta inima micutului pentru a depista un posibil zgomot cardiac anormal (suflu cardiac). In cazul in care medicul identifica un astfel de suflu cardiac, acesta indruma copilul catre medicul cardiolog.

Foto: copil cu malformatii cardiace @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.