Setari Cookie-uri

Alarmant: 1000 de copii se nasc anual cu malformatii congenitale cardiace

Faptul ca Romania se confrunta cu o scadere a natalitatii si o crestere a ratei mortalitatii infantile este deja cunoscut de majoritatea dintre noi. Insa acestei realitati se alatura si o alta: nu numai ca in Romania se nasc tot mai putini copii, dar un numar mare dintre acestia sufera de anumite malformatii congenitale sau asa zisele “defecte din nastere”.

Medicul cardiolog efectueaza o ecografie cardiaca, investigatie non invaziva, nedureroasa, pe care copii o tolereaza cu usurinta.

Ecografia cardiaca stabileste un diagnostic complet al malformatie in peste 95% din cazuri, iar atunci cand este efectuata de catre un medic experimentat poate permite chiar aprecierea posibilitatii de a inchide interventional defectul cardiac identificat.

Potrivit dr. Dan Deleanu, medic cardiolog interventionist in cadrul Centrelor ARES, in functie de tipul defectului cardiac, terapia interventionala se realizeaza astfel:
▪ In cazul defectului septal atrial, defect septal ventricular sau foramen ovale patent se implanteaza un dispozitiv de tip “umbreluta” care se amplaseaza pe peretii defectului.
▪ Daca este vorba despre persistenta de canal arterial, atunci se implanteaza un dispozitiv special adaptat formei ductului arterial care infunda acea comunicare anormala intre arcul aortic si artera pulmonara.
▪ In cazul stenozei aortice si stenozei pulmonare se efectueaza dilatarea stenozei cu un balon.
▪ In coarctatia de aorta – ingustarea aortei in zona toracelui, se dilata ingustarea cu un balon, in unele situatii folosindu-se si un stent menit sa mentina vasul deschis.

Citește și:

Interventia minim invaziva realizata la cateva minute de la nastere!

In Romania, pana la deschiderea sectiei de angiologie pediatrica din cadrul Centrelor ARES, au fost tratati interventional doar 50 de copii. In doar doi ani de la deschiderea in cadrul Centrelor ARES a sectiei destinateTerapiei Minim Invazive a Malformatiilor Congenitale Cardiace au fost realizate 100 de proceduri, dintre care 70 efectuate la copii cu varste cuprinse intre o luna si 18 ani.

Romania, plasata in topul tarilor europene la servicii medicale minim invazive!

Profesionalismul echipei, rata de succes a procedurilor si costurile reduse per procedura nu numai ca relanseaza Romania pe harta medicala europeana, dar o si transforma intr-un furnizor de servicii medicale de top pentru pacienti veniti din oricare alta tara.

“Putem sa comparam si sa depasim de cele mai multe ori calitatea actului medical din alte tari iar costurile procedurilor in cadrul centrelor noastre sunt intre 5000 si 8500 euro. Un simplu caz in Germania ajunge la 18.000 euro, in Grecia la 13.000, in Israel 16.000, in Turcia 15.000, in Austria 15.000 euro”, a declarat Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES.

Citește și:

Minim invaziv vs. Chirurgie cardiovasculara

Minim invaziv inseamna:
1. Fara cicatrice – incizia are o dimensiune de 6 milimetri diametru si se face la plica piciorului in comparatie cu incizia de dimensiuni mare ce se realizeaza in zona toracala in cazul interventiei clasice
2. Fara anestezie – la majoritatea pacientilor anestezia se face cu inhalosedare cu gaz
3. Fara recuperare post operatorie – externarea se face dupa 24 de ore
4. Fara risc operator major

Chirurgia cardiovasculara presupune:
1. Riscul implicat de o anestezie generala
2. Risc de infectie intraoperatorie
3. Posibile complicatii post procedura – cele mai frecvente sunt leak-urile, scurgeri care apar atunci cand se realizeaza coaserea manuala a peticului pe defectul septal.
4. Durere toracica post interventie
5. Recuperare complicata si sechele psihoemotionale
6. Recuperare in decurs de cinci-sapte zile

Citește și:

Cine joaca un rol mai important - aparatura performanta sau medicul de renume?

“Aparatele, oricat de tehnologizate ar fi ele, fara o echipa complexa care porneste de la medici interventionisti experimentati, medici clinicieni supraspecializati pe patologii si o echipa operationala complexa, intotdeauna pregatita sa vina in sprijinul pacientului, sunt doar niste bucati de metal cu circuite in ele. In cadrul ARES totul se comporta ca o inima. Daca am face un joc de imaginatie, atunci medicii sunt ventriculii, aparatura de ultima generatie sunt atriile, echipa operationala sunt valvele intre cele 4 camere iar dorinta noastra de a ajuta oamenii sunt impulsurile electrice care pornesc tot sistemul. Daca ceva nu merge bine, oricare dintre ele, atunci inima nu va functiona”, a concluzionat Iulian Plescan, Managerul de Operatiuni ARES.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.