Setari Cookie-uri

5 alimente de introdus in regimul femeilor

Femeile, odata cu varsta adulta, prezinta alte caracteristici corporale fata de barbati, un metabolism diferit si deci necesitatile organismului sunt de asemenea diferite. O mare problema ce apare in alimentatia femeilor se refera la lipsa indelungata a unor vitamine si minerale, carente ale caror urmari se vad mai tarziu, cand femeia ajunge la varsta menopauzei si aceste efecte sunt potentate de accentuata scadere a concentratiei hormonilor feminini. Cele mai potentate efecte se reflecta in metabolismul oaselor, mineralizarea acestora fiind slaba, la fel si rezistenta lor, instalandu-se boala numita osteoporoza.

3. Brocoli

Desi in alimentatia romanilor aceasta leguma nu este foarte folosita cum este, de exemplu, in Germania, totusi femeile nu ar trebui sa uite de existenta ei. Brocoli este o leguma foarte bogata in calciu si fosfor, mineralele de baza ale sistemului osos, dar contin de asemenea si magneziu, potasiu, fier, mangan, toate acestea fiind minerale cu un important rol in metabolismul sistemului osos. O leguma asemanatoare ca si continut cu brocoli (dar mai saraca in concentratii) care totodata este mai consumata pe meleagurile noastre este conopida, asadar daca brocoli nu consumati, inlocuiti aceasta leguma cu conopida.

4. Bananele

Aceste fructe deosebit de aromate contin mai putina apa decat celelalte fructe, insa mai multe componente nutritive: sunt bogate in zaharuri, in vitamine precum acid folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar si fibre, proteine si unele substante active. Beneficiile lor asupra sistemului osos sunt importante, dar prezinta si alte roluri sanatoase pentru organism. Pentru mai multe informatii despre beneficiile aduse sanatatii prin consumul de banane cititi: “Beneficiile consumului de banane”.

Citește și:

5. Lactatele

Laptele (de preferinta cel natural, muls de la vaca/bivolita/capra si fiert in casa), mai putin cel degresat, precum si alte produse lactate cum ar fi branzeturile, cascavalul (foarte bogat in calciu) contin o cantitate crescuta de calciu, proteine dar si alte minerale si vitamine ce aduc beneficii metabolismului osos, prevenind osteoporoza. Este indicat sa consumati o jumatate de litru de lapte pe zi (de exemplu o cana de lapte cu cafea sau nes dimineata si o cana de lapte in cursul zilei, la ce masa doriti).

Vitamia D este sintetizata de catre organism, iar sinteza sa este initiata de stimularea unor celule specializate de la nivelul pielii, celule care isi activeaza secretia substratului molecular de vitamina D sub influenta razelor solare. Astfel ca pentru a obtine vitamina D din secretia propriului organism (ceea ce asigura formula moleculara cu cea mai buna actiune asupra metabolismului osos) se recomanda ca vara sa va expuneti in mod prudent la soare (cu creme de protectie si evitand arsurile solare).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.