5 alimente periculoase care predispun la osteoporoza

5 alimente periculoase care predispun la osteoporoza
Kudika
13 August 2009

Osteoporoza, asa cum sugereaza si numele, reprezinta o boala a carei caracteristica principala este structura poroasa (poroza) a oaselor (osteo). Desi la o prima impresie aceasta ar fi o boala specifica femeilor, fiind favorizata de scaderea estrogenilor dupa intrarea la menopauza, studii analitice recente demonstreaza ca aceasta boala este destul de intalnita si in randul barbatilor, peste 200 de milioane de barbati din lumea intreaga suferind de aceasta afectiune.

Osteoporoza, asa cum sugereaza si numele, reprezinta o boala a carei caracteristica principala este structura poroasa (poroza) a oaselor (osteo). Desi la o prima impresie aceasta ar fi o boala specifica femeilor, fiind favorizata de scaderea estrogenilor dupa intrarea la menopauza, studii analitice recente demonstreaza ca aceasta boala este destul de intalnita si in randul barbatilor, peste 200 de milioane de barbati din lumea intreaga suferind de aceasta afectiune.

Cauzele osteoporozei sunt multiple si tin de stilul de viata, de alimentatie, de echilibrul sistemului endocrin, de activitatea fizica, de sex, de obezitate etc, fiind considerata o patologie multifactoriala. Se pare ca evolutia osteoporozei incepe inca din tinerete cand majoritatea sunt influentati sa tina tot felul de cure de slabire sau mananca haotic, nesanatos, evita sportul sau orice activitate fizica si in felul acesta demineralizarea osoasa isi incepe evolutia.

Cele mai periculoase alimente care predispun la osteoporoza

1. Cafeina

Cafeina predispune la demineralizare osoasa, crescand capacitatea de scoatere a calciului din oase, scade absorbtia acestuia la nivel intestinal, creste consumul lui de catre alte tesuturi precum si eliminarea lui renala. Consumul peste doua cesti de cafea pe zi predispune la toate aceste efecte, precum si alte dereglari metabolice, cresterea tensiunii arteriale, modificari ale tonusului sistemelor vegetative etc.

2. Soia

Desi este renumita pentru efectele sale benefice, totusi unele aspecte ale consumului de soia ar trebui luate in considerare pentru a compensa cu alte alimente asociate, bogate in calciu. Soia are un continut ridicat de oxalati are blocheaza calciul, astfel incat organismul nu-l mai poate utiliza.

3. Sarea

Sarea este importanta in alimentatie, insa cu masura. Nutritionistii recomanda aproximativ o lingurita fara varf de sare pe zi ca doza maxima, altfel sunteti predispusi la diverse dezechilibre. Sodiul din sare favorizeaza eliminarea renala a calciului, de aceea este indicat sa mancati alimente care contin mult calciu daca va plac mancarurile mai sarate. Branza buna este cea dulce, ouale cu mai ptina sare, carnea de asemenea. Nici scoterea sarii din alimentatie nu este benefica, pentru ca ea contine o doza mica de iod, mineral foarte important pentru buna functionare a glandei tiroide.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri