Setari Cookie-uri

5 alimente periculoase care predispun la osteoporoza

Osteoporoza, asa cum sugereaza si numele, reprezinta o boala a carei caracteristica principala este structura poroasa (poroza) a oaselor (osteo). Desi la o prima impresie aceasta ar fi o boala specifica femeilor, fiind favorizata de scaderea estrogenilor dupa intrarea la menopauza, studii analitice recente demonstreaza ca aceasta boala este destul de intalnita si in randul barbatilor, peste 200 de milioane de barbati din lumea intreaga suferind de aceasta afectiune.

4. Bauturile carbogazoase

Acestea prezinta urmatoarele inconveniente: au un continut ridicat de acid fosforic ce intensifica eliminarea renala a calciului si doi – au un continut foarte mic sau chiar nul de calciu. Cu alte cuvinte scot calciul din organism, dar nu aduc niciun aport. Mare atentie pentru consumatorii de apa minerala, cititi cu atentie continutul in saruri minerale, e indicat sa contina putin sodiu si in general mai mult calciu. Cei carora medicul le-a interzis consumul de sare trebuie sa intrebe daca apa minerala au voie sa bea, indiferent daca este decarbogazificata sau nu.

5. Painea si fainoasele

Painea alba si in special fainoasele obtinute din faina alba, prelucrata, au capacitatea de a chela calciul la nivel intestinal, adica il leaga de substante care nu se absorb ci se elimina prin fecale, astfel calciul nu mai ajunge in organism ci este eliminat. Consumul de paine cu moderatie si evitarea consumului zilnic de fainoase (paste, multi biscuiti sau produse de patiserie) este indicat pentru a evita riscul de deficit de calciu. Este indicat ca painea sa nu fie neaparat consumata cu produse care contin calciu (foietaje cu branza, sandwich cu branza sau ou ori alte alimente bogate in calciu). In general cele mai bogate alimente in calciu sunt lactatele, si ideal este sa le asociati cu fructe (iaurt cu fructe de exemplu) sau legume (salata cu branza). Calciu se mai gaseste in oua, carnea de pui sau peste (acesta din urma reprezinta si o veritabila sursa de vitamina D, singura vitamina sub actiunea careia calciul poate fi absorbit in organism si care este secretata in mod natural de organismul nostru doar la nivelul pielii si numai in urma expunerii la soare). Produsele care contin calciu nu trebuie consumate odata cu fainoasele, caci calciul nu va mai fi absorbit.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.