Setari Cookie-uri

Indicele de masa corporala si raportul circumferintelor talie/sold

Atunci cand facem referire la variatiile de greutate ne putem ghida doar dupa o inspectie vizuala, ci ar trebui sa ne raportam la un sistem de referinta valabil pentru intreaga populatie. Cel mai cunoscut sistem de evaluare simpla a greutatii corporale si verificare a normalitatii acesteia este indicele de macsa corpotala (IMC) sau BMI (body mass index).

Atunci cand facem referire la variatiile de greutate nu ne putem ghida doar dupa o inspectie vizuala, ci ar trebui sa ne raportam si la un sistem de referinta valabil pentru intreaga populatie. Cel mai cunoscut sistem de evaluare simpla a greutatii corporale si verificare a normalitatii acesteia este indicele de masa corpotala (IMC) sau BMI (body mass index).

BMI reprezinta raportul dintre greutatea unei persoane masurata in kilograme si patratul inaltimii masurata in centimetri. Dupa calcul putem avea urmatoarele situatii:

• BMI mai mic sau egal cu 18- subponderal
• BMI intre 18 si 25- normoponderal
• BMI intre 25-30- supraponderal
• BMI peste 30- obez

Indicele de masa corporala nu evalueaza insa amanuntit normalitatea corporala a unei persoane, fiindca ar trebui luate in calcul mai multe aspecte precum: sexul persoanei respective, modul de distributie a grasimii pentru a se putea evalua alte riscuri (ca infertilitatea, scaderea functionalitatii organelor sexuale, functionalitatea inimii, a plamanilor cand in cutia toracica se afla tesut adipos, functia hepatica daca pacientul are steatoza etc). De asemenea ar trebui sa evaluam si masa musculara a unei persoane (este posibil ca masa corporala sa fie normala pentru sportivi, desi IMC arata valori peste normal, fiindca masa musculara cantereste mult), de gradul de osificare, de varsta. Indicele de masa corporala este mai mult orientativ, vizand greutatea ideala.

Citește și:

Noul indice masoara raportul dintre circumferintele taliei (cm) respectiv coapselor (cm), fiind testat pentru prima oara de Dr. Devendra Singh de la Universitatea Texas in anul 1993. Acest indice urmareste sa evidentieze riscul de boli cardiovasculare, dar nu de greutate normala. Totodata acest indice ofera informatii despre starea de sanatate si fertilitate.

La femei valoarea acestui indice trebuie sa fie situat in jurul cifrei de 0,7, iar la barbati 0,9. Un astfel de indice in conditia unei greutati normale (fie ea calculata schematic dupa IMC) indica faptul ca femeia respectiva are o secretie si o concentratie normala de estrogeni si o buna dezvoltate a organelor genitale, iar functia fertilitatii se afla in parametrii optimi. De aceea barbatii sunt involuntar atrasi de femeile care au un astfel de indice tocmai doatorita faptului ca o femeie cu astfel de forme le indica subconstient faptul ca este ferita si ca ar putea face copii sanatosi.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    31 August 2009
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.