Setari Cookie-uri

Indicele de masa corporala si raportul circumferintelor talie/sold

Atunci cand facem referire la variatiile de greutate ne putem ghida doar dupa o inspectie vizuala, ci ar trebui sa ne raportam la un sistem de referinta valabil pentru intreaga populatie. Cel mai cunoscut sistem de evaluare simpla a greutatii corporale si verificare a normalitatii acesteia este indicele de macsa corpotala (IMC) sau BMI (body mass index).

Indicele de 0,9 la barbati deasemenea indica sanatatea organelor sexuale, fertilitatea precum si riscul scazut de a avea cancer de prostata.

Insa acest indicator al riscului pentru bolile cardiace in special, calculat prin raportul dintre circumferinta taliei (in cm, masurata printr-o linie care trece prin ombilic) si cea a coapseor (in cm, masurata in zona cea mai mare a coapselor, medical spus prin linia ce trece la nivelul trohanterelor mari), revenind, acest indicator nu poate fi considerat util cand este masurat izolat, fara o evaluare a greutatii normale. Sa va dau un exemplu pentru a intelege mai bine: daca o persoana are circumferinta taliei de 120cm, iar a coapselor de 171cm, practic raportul se situeaza in jurul cifrei de 0,7, dar persoana respectiva prezinta cu siguranta risc de boli cardiovasculare. Iata deci ca acest indice luat in considerare izolat nu este relevant.

Citește și:

De aceea se considera ca femeile cu circumferinta taliei mai mare de 80cm si barbatul cu circumferinta taliei mai mare de 94 cm, la care se asociaza doua din urmatoarele: trigliceride mai mari de 150 mg/dl, HDL colesterol mai mic de 50mg/dl la femei respectiv 40mg/dl la barbati, cu glicemie mai mare de 100mg/dl, cu tensiune arteriala mai mare de 130/85 mmHg - acesti pacienti au sindrom cardio-metabolic, cu risc mare de a face un infarct (miocardic cel mai des) sau accident vascular cerebral.

De aceea atunci cand ne interesam de normalitatea greutatii noastre, este indicat sa luam in calcul si acest indice al raportului circumferintelor talie/coapse.

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.