9 boli pe care le poti contacta prin sarut

Sarutul este poate cel mai frecvent gest tandru folosit intre indragostiti (si nu numai), insa cati dintre noi cunosc faptul ca prin sarut ne putem imbolnavi chiar de unele patologii grave? Cavitatea orala reprezinta mijloc de transmitere a unor infectii prin mai multe mecanisme: microorganisme care se transmit prin saliva, patologii manifestate prin modificarile florei orale, microorganisme care se pot transmite prin intermediul unor mici rani, cum ar fi in cazul celor care prezinta gingii sensibile sangerande sau pur si simplu prin contactul mucoaselor sau a pielii buzelor (cum este cazul virusului papilloma uman sau a herpesulu bucal).

3. HPV – virusul Papilloma uman

Virusul Papilloma uman se transmite foarte usor prin sarut caci modul de infectare se realizeaza prin contactul piele-piele (buze), piele-mucoase (mucoasa orala), mucoase-mucoase. Papilloma se poate transmite in dublu sens aparand verucile sau alte leziuni specifice. Acest virus este totodata cel responsabil de degenerarea mucoasei faringiene in cancer de gat, insa rareori se intampla ca o astfel de infectie sa evolueze spre cancer.

4. HIV si alte boli cu transmitere sexuala

Infectia se poate transmite daca in cavitatea bucala exista cea mai mica rana sangeranda (spre exemplu gingiile sangerande), virusul patrunzand prin aceste mici leziuni. Este adevarat ca riscul infectarii cu HIV in cazul sarutului este mai mic decat in cazul sexului vaginal si anal, insa nu este inexistent.

Retail jobs

5. Aftele bucale

Aftele bucale reprezinta un tip de infectii bucale care la unele persoane sunt foarte frecvente din diverse cauze: fie prezinta carii dentare care reprezinta o permanenta infectie in gura pana vor fi tratate, fie sunt fumatoare (fumatul afecteaza imunitatea si flora mucoasei orale), fie au o igiena orala deficitara sau au luat antibiotice ori prezinta o scaderea generala a imunitatii in tot organismul, ori sunt racite etc. Atentie insa, aftele bucale pot degenera in timp in cancer bucal.

6. Hepatite

Virusurile hepatitice se pot transmite deasemenea prin sarut mai ales cand persoanele prezinta mici leziuni sangenrande la nivelul cavitatii bucale, cum ar fi gingiile sangerande. In general hepatiticii au gingiile sensibile si sangereaza adesea, iar virusurile hepatitice precum VHB (virus hepatitic B) sau VHC (virus hepatitic C) sunt foarte periculoase, reprezantacnd adesea boli cronice care evolueaza spre insuficienta hepatica majora si deces. In cazul VHB se considera ca aproximativ 25% din populatie manifesta imunitate si se vindeca, restul evoluand spre hepatite cronice, ciroze si chiar cancer hepatic.

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri