Setari Cookie-uri

9 boli pe care le poti contacta prin sarut

Sarutul este poate cel mai frecvent gest tandru folosit intre indragostiti (si nu numai), insa cati dintre noi cunosc faptul ca prin sarut ne putem imbolnavi chiar de unele patologii grave? Cavitatea orala reprezinta mijloc de transmitere a unor infectii prin mai multe mecanisme: microorganisme care se transmit prin saliva, patologii manifestate prin modificarile florei orale, microorganisme care se pot transmite prin intermediul unor mici rani, cum ar fi in cazul celor care prezinta gingii sensibile sangerande sau pur si simplu prin contactul mucoaselor sau a pielii buzelor (cum este cazul virusului papilloma uman sau a herpesulu bucal).

7. Mononuceloza

Celebra boala supranumita chiar “boala sarutului”, mai exact mononucleoza, reprezinta o patologie care se transmite tipic prin sarut, fiind data de virusul Epstein-Barr (EBV) care se gaseste in saliva purtatorilor . In situatii exceptionale mononucleoza se poate transmite si prin tuse, stranut, ori folosirea in comun a paharelor si a tacamurilor. Boala prezinta simptomatologie asemanatoare cu gripa, dar se pot adauga si splenomegalia (marirea foarte mult a splinei), inflamarea ganglionilor mai ales la nivelul gatului sau chiar rash.

8. Raceala si boli resiratorii

Acestea se transmit foarte usor prin sarut, datorita modificarilor in flora orala care au loc. Astfel daca unul din parteneri este racit sau manifesta un tip de infectie resporatorie care implica si mucoasa orofaringiana, va contacta si celalalt partener aceatsa infectie.

Citește și:

9. Alte infectii ale cavitatii orale

Orice alt tip de infectii ale cavitatii orale ar putea fi transmisa prin sarut atata vreme cat se manifesta prin modificarea florei bucale.

Pentru a preveni contactarea bolilor prin intermediul sarutului se recomanda sa fiti prudenti in aceasta privinta si sa urmariti atent daca persoana cu care intentinati sa va sarutati prezinta o igiena orala riguroasa, sa nu prezinte leziuni inflamate atat in gura cat si la nivelul buzelor, sa nu aiba placarde albe, afte bucale, amigdalele sau ganglionii inflamati etc.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.