Setari Cookie-uri

Imaginile de pe pachetele de tigari influenteaza comportamentul

Studiul realizat la nivelul adolescentilor Impactul pictogramelor de pe pachetele de tigari asupra adolescentilor din Romania a aratat ca aproximativ jumatate dintre adolescenti au atitudini si comportamente de respingere fata de tigari din cauza imaginilor inscrise pe pachetele de tigari.

tigari • La adolescenti: Aproximativ jumatate dintre adolescenti au atitudini si comportamente de respingere fata de tigari din cauza imaginilor inscrise pe pachetele de tigari.
• La adulti: Daca inainte de introducerea pictogramelor, 21% din adulti manifestau dezgust/scarba fata de pachetul de tigari, dupa 6 luni, procentul acestora a crescut la 35%, iar dupa 12 luni, aproape jumatate dintre fumatori (44%) manifesta dezgust/scarba.
• Adresam tuturor comerciantilor de produse din tutun solicitarea de a expune pachetele de tigari astfel incat imaginile sa poata fi observate de cumparatori. In acest mod, dorim sa descurajam copiii si adolescentii sa inceapa sa fumeze si sa incurajam adultii sa renunte la fumat.

Incepand cu data de 1 iulie 2008, pachetele de tutun comercializate in Romania sunt inscriptionate cu avertismente de sanatate ce contin imagini (pictograme).

Citește și:

In perioada iulie 2008 - octombrie 2009 au fost derulate in Romania doua studii ample care evalueaza impactul pictogramelor de pe pachetele de tigari asupra populatiei. Ambele studii au fost derulate de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” şi Totem Communication, fiind finantate de Ministerul Sanatatii (studiul privind adultii) si de International Development Research Centre Canada. Studiile au fost realizate pe eşantioane reprezentative la nivel national de adolescenti (1464 adolescenti fumatori si nefumatori) şi adulti fumatori din populatia generala (800 respondenti).

Studiul realizat la nivelul adolescentilor – “Impactul pictogramelor de pe pachetele de tigari asupra adolescentilor din Romania” – a aratat ca aproximativ jumatate dintre adolescenti au atitudini si comportamente de respingere fata de tigari din cauza imaginilor inscrise pe pachetele de tigari. Unul din doi adolescenti incearca in mare sau foarte mare masura sentimente de „dezgust sau scarba” generate de imaginile tiparite (50%) pe pachetele de tigari; 45% dintre adolescenti incearca sentimente de „ingrijorare si neliniste”. Studiul arata ca pictogramele influenteaza decizia adolescentilor de a se apuca sau nu de fumat: 51% dintre tineri au declarat ca sunt influentati in foarte mare sau

Citește și:

mare masura in acest sens. Sunt influentati şi tinerii care deja fumeaza: jumatate dintre ei declara ca au incercat sa renunte la fumat din cauza avertismentelor de sanatate. Ca urmare a inscriptionarii, tinerii adopta un comportament de evitare a mesajelor: 30% acopera imaginea atunci cand sunt luate tigarile din pachet, 28% nu privesc pachetul atunci cand iau o tigara şi 23% cumpara sau cer vanzatorului un anumit tip de pachet de tigari cu un anumit text. Studiul arata totodata ca, in prezent, un adolescent din cinci (19%) este fumator zilnic, 17% sunt fumatori ocazionali, iar aproape doua treimi (64%) sunt nefumatori.

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.