Setari Cookie-uri

Bolile care se agraveaza in sezonul rece

Iarna nu vine doar cu bucuriile Sarbatorilor si mirosul de brad, ci si cu unele probleme privind agravarea unor boli sensibilizate de temperatura scazulta. Astfel iarna poate reprezenta un anotimp problematic pentru o serie de bolnavi cu unele patologii meteorosensibile.

Iarna nu vine doar cu bucuriile Sarbatorilor si mirosul de brad, ci si cu unele probleme privind agravarea unor boli sensibilizate de temperatura scazulta. Astfel iarna poate reprezenta un anotimp problematic pentru o serie de bolnavi cu unele patologii meteorosensibile.

Meteorosensibilitatea reprezinta o amplificare a simptomatologiei unei boli deja existente la variatiile atmosferice. Astfel frigul, caldura excesiva sau umezeala, precum si variatiile de presiune atmosferica sunt principalii factori ce agraveaza bolile meteorosensibile. Cei mai afectati bolnavi in sezonul rece sunt cei cu boli care scad imunitatea, cei cu afectiuni cardiace, reumatice, sau care sufera de astm bronsic ori sinuzita cronica.

Bolile cardiace

Frigul produce vasoconstrictie, adica spasmul muschilor peretilor vasculari care prin contractie determina micsorarea lumenului vasului de sange, astfel ca in teritoriul organic “irigat” de acel vas va ajunge o cantitate mai mica de sange cu oxigen – ischemie (scaderea concentratiei de oxigen din sange care trebuie sa ajunga la un tesut). Astfel cardiacii care au boala mai ales pe fondul unei ateroscleroze sunt foarte predispusi infarctelor in sezonul rece, caci se produce si un spasm al arterelor coronariene, cele care iriga inima, putand culmina cu ischemie cardiaca pana la infarct.

Citește și:

Totodata prin vasoconstrictie creste presiunea sanguina, astfel ca bolnavii de hipertensiune pot suferi cresteri ale tensiunii arteriale, cresteri ce pot prezenta riscuri de infarcte sau accidente vasculare cerebrale.

Un studiu britanic a scos la iveala statistici care indica o incidenta mai mare a infarctelor miocardice pe timp de iarna. Deasemenea mobilizarea trombilor se poate produce la frig excesiv (trombii sunt cheaguri de sange, de exemplu in boala variocoasa a membrelor inferioare) si iarasi aceasta migrare culmineaza cu un infarct (in orice teritoriu: pulmonar, renal, cerebral, mai rar cardiac in aceasta situatie).

Astfel ca persoanelor cu boli cardio-respiratorii li se recomanda sa nu iasa din casa dimineata si seara, cand frigul este mai puternic.

Sinuzitele

Sinuzitele cronice, reprezentate prin mai multe recidive de pusee inflamatorii ale sinusurilor, sunt acutizate in sezonul rece cand rezistenta mucoaselor impotriva infectiilor scade, fiind favorizata inmultirea bacteriilor care dau infectia. Scurgerile nazale si infectiile respiratorii asociate pot agrava si mai mult sinuzita. Se recomanda consultul medicului de specialitate pentru un tratament corect si o profilaxie pe masura.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.