Setari Cookie-uri

Cum sa evitati Toxiinfectiile Alimentare de Sarbatori

In toiul Sarbatorilor de iarna mesele sunt pline cu gustari variatie, insa nu intotdeauna sanatoase. Pentru ca in aceasta perioada excesele alimentare sunt frecvente si fiindca oricine doreste sa aiba �masa plina� cu bucate, riscul toxiinfectiilor alimentare este mare. De aceea ne-am propus sa va atragem atentia cu privire la aceste patologii, preucm si modul in care le puteti depista sua preveni.

In toiul Sarbatorilor de iarna mesele sunt pline cu gustari variatie, insa nu intotdeauna sanatoase. Pentru ca in aceasta perioada excesele alimentare sunt frecvente si fiindca oricine doreste sa aiba “masa plina” cu bucate, riscul toxiinfectiilor alimentare este mare. De aceea ne-am propus sa va atragem atentia cu privire la aceste patologii, precum si modul in care le puteti depista sua preveni.

txiinfectii alimentare Ce este o toxiinfectie alimentara?

Toxiinfectiile alimentare reprezinta o gama de infectii ale tractului digestiv determinate de existenta microbilor in alimente care prin ingestie ajung sa afecteze tractul digestiv.

Care sunt simptomele toxiinfectiilor alimentare?

Txiinfectiile alimentare se manifesta in general prin:
- Stari de greata
- Varsaturi
- Ameteli
- Astenie
- Diaree
- Febra
- Colici intestinale (dureri de burtica)
- Dureri de cap.
Indicat este sa nu neglijati aceste simptome, ci sa va prezentati de urgenta la medic, caci se poate ca o toxiinfectie alimentara sa fie... fatala.

Citește și:

Care sunt cauzele toxiinfectiilor alimentare si cum ne putem contamina?

Alimentele pot fi contaminate fie in timpul productiei, prin manevrarea unor utilaje sau alimente infectate, fie prin inocularea infectiei de catre producator, spre exemplu o persoana cu panaritiu (infectie la unghie) care manipuleaza produsele de carne, ca mezelurile spre exemplu.

Deasemenea unele produse alimentare infectate cu microbi pot sa nu mai prezinte colonia microbiana, aceasta sa fi murit, insa toxinele produse de aceasta sa existe inca in aliment si tocmai acestea sa produca toxiinfectia alimentara.

In general este indicat sa va prezentati cat mai repede la medic daca suspicionati posibilitatea existentei unei toxiinfectii alimentare, caci toxinele patrund in celule in aproximativ doua ore de la infecatre, iar dupa aceasta perioada tratamentul devine foarte dificil, ele putand fi inactivate ianinte de patrunderea intratisulara. De aceea se considera ca o toxiinfectie alimentara este o urgenta medicala.

Citește și:

Este astfel indicat sa citit termenul de valabiliatte al alimentelor si sa fiti atenti la perisabilitatea acestora, conditii de pastrare, aspect miros etc. Spre exemplu iaurturile sau conservele nu trebuie sa fie “umflate” – semn de fermentare – ouale inscriptionate si cumparate din magazine avizate (in special cele de rata sunt cele care prezinta risc mai mare), cumparati carnea numai din locurile avizate si numai daca arata proaspat.

Atentie deasemenea la lactatele incorect depozitate, maioneze, produsele cu ciocolata sau frisca, prajituri, torturi, asigurati-va ca acestea sunt proaspete si obtinute in conditii curate, in laboratoare de cofetarie atestate.

Cum putem preveni toxiinfectiile alimentare?

Preventia toxiinfectiilor alimentare se realizeaza printr-o serie de masuri pe care nu trebuie sa le neglijati:

Citește și:

- pastrati carnea si oule la rece, fie ca sunt sau nu preparate;

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.