Setari Cookie-uri

Manevra Heimlich: o manevra pe care oricine ar trebui sa o cunoasca

Un accident poate interveni oricand si ar trebui sa fim pregatiti pentru a acorda un minim de ajutor. Vi s-a intamplat sa va inecati in timpul mesei? Probabil ca nu doar o data. Insa ce facem cand se intampla ca cineva sa se inece cu un aliment mai amre, de exemplu o maslina, aceasta provocandu-i sufocarea si punandu-i in pericol viata? Cu siguranta ati auzit sau vazut astfel de situatii.

Un accident poate interveni oricand si ar trebui sa fim pregatiti pentru a acorda un minim de ajutor. Vi s-a intamplat sa va inecati in timpul mesei? Probabil ca nu doar o data. Insa ce facem cand se intampla ca cineva sa se inece cu un aliment mai mare, de exemplu o maslina, aceasta provocandu-i sufocarea si punandu-i in pericol viata? Cu siguranta ati auzit sau vazut astfel de situatii.

Manevra Heimlich

foto: Shutterstock By corbac40

Ce este manevra Heimlich?

Manevra Heimlich este aceea pe care trebuie sa o executam atunci cand unei persoane i-a patruns in laringe/trahee un corp strain (alimente, obiecte etc.) si aceasta se sufoca.

Observam ca aceasta persoana se sufoca dupa urmatoarele manifestari:
- Nu mai poate respira, nu poate tusi si nu poate vorbi;
- Se aseaza intr-o pozitie de fortare a muschilor respiratori, aplecat in fata;
- Chipul i se inroseste initial si devine panicat;
- Culoarea pielii se modifica spre albastru.
Aceste modificari apar intr-un timp foarte scurt si se datoreaza privarii de oxigen a organismului.

Citește și:

In ce consta Manevra Heimlich?

Manevra Heimlich la adulti si copiii de peste un an se foloseste pentru deblocarea cailor respiratorii si trebuie efectuata numai cand persoana in cauza se sufoca.
Executie: persoana care executa manevra se aseaza in spatele persoanei care se sufoca, punandu-si bratele in jurul mijlocului acesteia din urma. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostienta.
Ulterior se pozitioneaza pumnul indreptat cu degetul mare spre abdomenul victimei, deasupra ombilicului, sub stern. Se apuca pumnul cu cealalta mana (pumnul trebuie sa fie al mainii mai puternice) si se impinge brusc, rapid si adanc in abdomen si in sus totodata, ca un arc de cerc, suficient cat sa si ridicati victima. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.

Citește și:

Manevra se repeta pana cand obiectul este expulzat din traheea victimei si aceasta poate respira ori pana cand respectiva persoana isi pierde constienta. Daca situatia este foarte grava se recomanda ca cineva sa sune intre timp la serviciul de urgenta.

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.