Setari Cookie-uri

Manevra Heimlich: o manevra pe care oricine ar trebui sa o cunoasca

Un accident poate interveni oricand si ar trebui sa fim pregatiti pentru a acorda un minim de ajutor. Vi s-a intamplat sa va inecati in timpul mesei? Probabil ca nu doar o data. Insa ce facem cand se intampla ca cineva sa se inece cu un aliment mai amre, de exemplu o maslina, aceasta provocandu-i sufocarea si punandu-i in pericol viata? Cu siguranta ati auzit sau vazut astfel de situatii.

Manevra Heimlich la persoanele singure, care nu pot primi ajutor din partea altei persoane

In aceasta situatie nu se recomanda ca persoana sa incerce sa se apese singura pe abdomen, fiindca in scurt timp ii va scadea considerabil forta muculara, insa se poate folosi de greutatea propriului corp. Astfel se poate apleca peste marginea unui scaun si se poate lasa brusc cu toata greutatea.

Ce facem daca victima isi pierde starea de constienta?
Daca persoana isi pierde constienta aceasta se aseaza usor pe podea si se asteapta ambulanta care, asa cum am spus mai sus, se cheama inca de la inceputul simptomelor de sufocare ale victimei. Ambulanta poate fi chemata si dupa pierderea starii de constienta. Se incepe resuscitarea cardio-pumlonara cu compresiunile realizate la nivelul pieptului. Se verifica cu atentie caile respiratorii, cavitatea bucala pana la gat si daca se identifica un obiect, acesta trebuie scos.

Citește și:

Manevra Heimlich la sugari - copiii mai mici de 1 an

Se aseaza copilul pe coapsa cu fata in jos astfel incat capul acestuia sa ajunga mai jos decat toracele. Se sutine delicat capul copilului cu mana.
Capul se sutine de la nivelul fruntii, nu trebuie sa se acopere nasul sau gura micutului si nici sa i se rasuceasca gatul.
Apoi se bate de patru ori intre omoplatii copilul. Daca nu s-au eliberat caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa cu fata in sus si cu capul spre podea (practic se pune copilul cu spatele de-a lungul coapsei intr-o pozitie oblica). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de dinspre burtica spre torace.

Daca aceste manevre aplicate nu duc la scoaterea obiectului trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie. Se continua bataile pe spate, apasarile pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul elimina obiectul si poate sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.