Setari Cookie-uri

Invata si tu sa masori tensiunea arteriala

De multe ori diverse afectiuni afecteaza si sistemul cardio-vascular, putand fi infectii, dezechilibre hormonale, semne ale oboselii cronice, de reactie la stres sau chiar semne ale bolilor proprii sistemului cardio-vascular. Din pacate nu toate aceste patologii au manifestari evidente, simptome care sa-l supere pe pacient si sa-l determine sa se prezinte la medic, de aceea una din masuratorile care se iau in mod uzual in cabinetul medicului este tensiunea arteriala, indiferent de motivele pentru care pacientul a ajuns la cabinet.

La modul general se considera tensiunea normala cea de 120/80 mmHg, insa tensiunea poate varia in functie de varsta, de greutate (persoanele slabe pot fi hipotensive fara a suferi de vreo afectiune), de varsta (tensiunea creste odata cu varsta), de efortul fizic (sportivii au la repaus tensiune mai mica, ca efect de protejare pentru momentele de intens efort fizic), de rasa (unele rase umane au tensiunea mai mica sau mai mare), de momentul zilei (dimineata tensiunea este mai mica) etc.

Cum se ia tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala se masoara cu tensiometrul, un aparat care se monteaza de obicei la nivelul antebratului, dar se poate masura tensiunea si in alte zone ale corpului. Ca atentionare, niciodata sa nu incercati masurarea tensiunii arteriale la nivelul gatului, puteti bloca circulatia celor doua artere care merg spre creier si puteti provoca moartea. Tensiometrul poate fi clasic sau electronic.

Citește și:

Masurarea tensiunii cu tensiometrul clasic

Pentru a masura tensiunea cu un tensiometru clasic (cel gen garou cu manseta) pueti avea nevoie sau nu de inca o persoana, depinde de abilitatile voastre practice. Va asezati pe scaun langa o masa, astfel incat sa va puneti antebratul pe masa si nivelul acestuia sa fie undeva in dreptul inimii. Intindeti bratul si va palpati cu degetele de la cealalta mana fata anterioara a cotului, jumatatea dinspre corp (mana se tine intinsa cu palma in sus) pana cand simtiti pulsul arterei brahiale. Este important sa cautati atera fiindca s-au intalnit persoane cu variante anatomice. Memorati vizual unde ati simtit pulsul, spoi aplicati manseta in jurul bratului, deasupra cotului cu 5 cm. Aveti nevoie si de un stetoscop. Se umfla cu pompa atasata mansonul tensiometrului pana cand barometrul indica 120 (125 pentru hipertensivi) mmHg, apoi aplicati ferm stetoscopul unde ati simtit pulsul arterial la cot. Dati apoi drumul incet la rotita care are ca scop eliberarea aerului din manseta, astfel incat acul barometrului sa se miste lent, nu bruscat. La un moment dat veti auzi un prim “bum” in stetoscop care coincide cu o variate brusca si scurta a acului barometrului. Urmeaza alte”bum”-uri, pana cand la un moment dat acestea nu se mai aud. Primul “bum” coincide cu presiunea sistolica, de exemplu acesta poate sa fie auzit cand acul barometrului indica 110mmHg. Ultimul “bum” cioncide cu tensiunea diastolica si poate fi de exemplu la 80mmHg. Astfel tensiunea masurata este de 110/80 mmHg.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.