Setari Cookie-uri

Metabolism lent? De ce?

Greutatea corporala poate fi un indicator al echilibrului sau dezechilibrului energetic, organismul avand capacitatea unica de a prelucra nutrientii din alimentatie in functie de necesitatile energetice. Totusi, consumand prea multa sau prea putina energie, pot aparea modificari ale greutatii.

coctor nutritionist Articol scris in exclusivitate pentru cititorii Healthy.ro de D-na Dr. Mihaela Gologan, Medic Specialist Diabet Zaharat Nutritie Boli Metabolice CMU.

Greutatea corporala poate fi un indicator al echilibrului sau dezechilibrului energetic, organismul avand capacitatea unica de a prelucra nutrientii din alimentatie in functie de necesitatile energetice. Totusi, consumand prea multa sau prea putina energie, pot aparea modificari ale greutatii.

Metabolismul cuprinde procesele fiziologice in urma carora rezulta energie. Organismul cheltuieste energie sub trei forme diferite:
1.metabolismul bazal,consumul energetic de repaus
2.efectul termogenetic produs de alimente
3.energia cheltuita pentru diverse activitati

1. Metabolismul bazal
Este reprezentat de energia utilizata pentru respiratie sau pentru circulatia sangelui, pentru procesele de sinteza sau pentru mentinerea constanta a temperaturii corpului, adica energia necesara mentinerii vietii.
Este influentat de diversi factori:
- greutatea corporala
- sex
- varsta: peste 40 ani metabolismul bazal scade cu 5% pentru fiecare decada de varsta
- perioadele de crestere,
- sarcina (metabolismul bazal creste cu 11 calorii pe saptamana)
- masa musculara: sportivii cu masa musculara crescuta au un metabolism bazal crescut fata de cei ce nu practica sport; femeile, care au o proportie mai mare de tesut gras fata de barbati si deci mai putina masa musculara, au metabolismul bazal mai redus;
- sistemul endocrin; principalii hormoni implicati in reglarea metabolismului sunt hormonii tiroidieni; in hipotiroidie, metabolismul bazal poate scadea cu pana la 50%; eliberarea de epinefrina (in perioade de stress emotional) creste activitatea celulara.
- somn
- febra, stres
Metabolismul bazal scade cu varsta si cu restrictia aportului energetic; cand organismul este deprivat involuntar sau in mod deliberat de necesarul energetic, rata metabolica bazala se adapteaza in scopul conservarii energiei, scazand cu pana la 15% in 2 saptamani, revenind ulterior la normal.

Citește și:

2. Termogeneza produsa de alimente
Este energia necesara pentru digestia si metabolizarea substantelor nutritive preluate din dieta. Aceasta stimulare a metabolismului este diferita si in functie de momentul zilei, fiind mai mare dimineata, dupa micul dejun si scade in partea a doua a zilei; de asemenea variaza in functie de compozitia dietei, fiind mai mare dupa ingestia de proteine, comparativ cu lipidele. Acestea din urma se metabolizeaza foarte eficient, cu pierderi mai mici decat cele rezultate din conversia carbohidratilor in grasimi. Mancarurile picante pot determina cresteri importante ale ratei metabolice.

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.