Setari Cookie-uri

7 boli viclene care ataca in tacere

Cine crede ca bolile se instaleaza cu simptomatologie spectaculoasa se inseala amarnic. Putine sunt acele boli care au un caracter acut si pe care bolnavul le poate sesiza inca de la instalare. Tocmai de aceea, odata cu inaintarea in varsta, tot mai multi oameni sunt bolnavi, avand afectiuni cronice pe care le vor purta ca povara restul vietii.

Cancerul

Cancerul perturba buna functionare a celulelor, le influenteaza materialul genetic si functia, acestea ajungand sa se replice necontrolat, sa manance necontrolat, “uita” sa isi porgrameze moartea (apoptoza celulara), astfel consuma exagerat si nutrientii celorlalte celule carora le trimit influente negative, le afecteaza si chiar le omoara. Asa se instaleaza cancerul, usor, pacientul slabeste fara vreun motiv anume, se simte mai slabit, dar nu prezinta o simptomatologie clara sau spectaculoasa, abia cand organismul este foarte slabit incep sa apara sangerarile, durerile, afectarea grava a organelor si metastazele. Astfel pacientul, pacalit de simptomele discrete, ajunge la medic in stadii avansate de boala, cand sansele de curabilitate sunt mult mai slabe. De aceea se recomanda sa faceti testele de screening, cum ar fi testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, sau colonoscopia pentru cancerul de colon, ori mamografia pentru cancerul de san.

Citește și:

Bolile pulmonare

Multi oameni considera ca tusea este un simptom normal si ca prin aceasta caile respiratorii se curata, in aceasta capcana cazand in special fumatorii. De fapt caile pulmonare nu ar trebui sa aiba motive sa “se curete”, ele fac acest lucru atunci cand se acumuleaza anormal secretii, aparand tusea in special dimineata. In timp, caile respiratorii devin din ce in ce mai inguste si se instaleaza treptat, semnalata de tuse, bronhopneumonia obstructiva cronica cu enfizem, numita BPOC. Capacitatea respiratorie scade astfel in timp, determinand scaderea oxigenarii organismului iar pacientul ajunge in final sa aiba o stare astenica si sa oboseaca pana si la cele mai mici eforturi casnice. Boala poate evolua spre deces daca nu se urmeaza cat mai devreme un tratament si daca pacientul nu renunta cat mai repede la fumat.

Citește și:

Echinococcoza

Hidatidoza sau echinococcoza este o zoonoza (o boala a animalelor ce poate afecta si omul) care are ca agent etiologic parazitul Echinococcus granulosus (cand afectiunea se manifesta sub forma unui chist – chistul hidatic) sau Echinococcus multilocularis (in tipul alveolar de boala, cu multe chisturi mici ce creeaza aspectul de “miez de paine”). Aceasta boala nu este resimtita initial de pacient, ea dand simptomatologie evidenta abia cand chistul fie se sparge (dand o puternica reactie alergica), fie a devenit suficient de mare (uneori cat o minge mica) incat sa preseze foarte mult pe organele din jur care nu isi mai pot exercita functia si nu mai sunt suficient vascularizate prin compresia vaselor. Din pacate chistul compromite adesea organul in care s-a format (ficat, plaman, rinichi etc.).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.