7 boli viclene care ataca in tacere

Cine crede ca bolile se instaleaza cu simptomatologie spectaculoasa se inseala amarnic. Putine sunt acele boli care au un caracter acut si pe care bolnavul le poate sesiza inca de la instalare. Tocmai de aceea, odata cu inaintarea in varsta, tot mai multi oameni sunt bolnavi, avand afectiuni cronice pe care le vor purta ca povara restul vietii.

Ateroscleroza

Iata o alta boala temuta care afecetaza un numar foarte mare din oameni, aceasta instalandu-se lent si modificand functiile sistemului cardio-vascular. Sangele are rolul de a purta nutrientii si oxigenul la celule, de la care preia dioxidul de carbon si metabolitii rezultati in urma activitatilor celulare. Asadar, prin ingustarea lumenului vaselor datorita depunerii grasimilor in peretii acestora fluxul de sange spre numite tesuturi scade, acestea ramanand cu o cantitate mica de nutrienti si oxigen si uneori se intampla ca celulele acestor tesuturi sa moara. Asa iau nastere infarctele si accidentele vasculare, caci peretii vaselor unde s-au depus grasimile nu doar devin mai grosi, dar se si rigidizeaza si se pot rupe mai usor. Pacientul nu are o simptomatologie anume, insa ii creste treptat tensiunea, oboseste mai usor, efortul fizic devine foarte dificil, respira greu, uneori chiar ameteste, poate mai are si scurte pierderi de memorie (datorita accidentelor vasculare cerebrale mici), ca in final sa ajunga intr-un stadiu de boala cardiovasculara cronica avansata, cu hipertensiune arteriala, ischemie cardiaca etc.

Retail jobs

Diabetul zaharat de tip II

Diabetul zaharat de tip II apare in special dupa 40 de ani si afecteaza cu precadere persoanele cu un surplus de kilograme, caci rezistenta la insulina se pare ca este in stransa legatura cu abundenta tesutului gras si activitatea celulelor adipoase. Starea pacientului se altereaza lent, apar disfunctii vasculare, ameteli, tremor, tulburari de vedere, pacientul vine la medic doar cand se simte foarte rau si probabil datorita glicemiei foarte crescute, insa in tot acest timp evolutia bolii s-a produs.

Medicii recomanda sa efectuati anual analizele de sange, testul Papanicolau sau alte teste de sceening indicate varstei sau datorita riscului ereditar, o ecografie abdominopelvina si alte teste la indicatia medicului.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
13 Aprilie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri