Setari Cookie-uri

20 de modificari care apar pe masura ce imbatranim

In prima parte a vietii coprul nostru este in continua crestere si dezvltare, urlmand ca dupa adolescenta sa se instaleze procesele de senescenta (imbatranire). Acestea se instaleaza treptat, metabolismul celular se modifica, urmand astfel sa apara aspecte generale ce caracterizeaza organe, aparate, sisteme sau intregul nostru corp.

10. Rezistenta oaselor poate incepe sa scada chiar de la 20 de ani, mai ales in cazul femeilor. De aceea se recomanda ca anual sa luati suplimente de calciu si vitamina D, in special in lunile de toamna, iarna si primavara, cand soarele este mai slab sau ascuns sub nori. Corpul nostru secreta vitamina D, singura vitamina care ajuta la absorbtia calciului, doar in prezenta soarelui, prin usoara si corecta expunere.


11. Rata metabolica scade
cu timpul. Daca in copilarie pana la adolescenta predomina anabolismul, ulterior se instaleaza catabolismul.


12. Vedera scade
cu timpul in special pentru obiectele apropiate, astfel tendinta este spre hipermetropie. In aceste conditii putem spune ca un miop in tinerete poate vedea mai bine la batranete.

13. Modificarea fanerelor. Unghiile si parul se ingroasa, devin casante, isi pierd stralucirea si elasticitatea.

Citește și:

14. Modificarea ritmului circadian – cu inaintarea in varsta adormiti din ce in ce mai traziu si va treziti din ce in ce mai devreme, practic intervalul de somn este mai mic.

15. Scade de asemenea si calitatea somnului, acesta devine mai profund, dar mai putin odihnitor.


16. Scad secretiile gandelor
– sudoripare, seboreice, de lubrefiere, cum sunt cele traheale de exemplu sau cele din mucoasa vaginala – astfel pielea si mucoasele devin uscate, la fel si gura.

17. Odata cu inaintarea in varsta sunt favorizate retractiile gingivale, de aceea se recomanda o ingrijire atenta a dintilor.


18. Modificari hormonale
– modificarile hormonale se caracterizeaza in special prin scaderea concentratiei acestore. Hormonii sexuali masculini spre exemplu - testosteronul – incep sa scada chiar dupa varsta de 30 de ani, insa scaderea este lenta si dureaza pana dupa 65 de ani, in functie de fiecare organism in parte. La femei scaderea se produce brusc la menopauza.

Citește și:

19. Scade filtrarea renala, un alt factor ce predispune la cresterea tensiunii arteriale si la scaderea capacitatii de autodetoxifiere a organismului, iar muschii sfincterelor uretrale se slabesc, astfel se poate instala incontinenta urinara. Se recomanda efectuarea cu regulariltate a exercitiilor Kegel.

20. Si o veste buna: dupa 90 de ani procesele de senescenta aproape inceteaza, sunt diminuate atat de mult incat practic persoana respectiva stagneaza, corpul aproape ca nu mai imbatraneste, astfe ca poate daca am reusi sa ne mentinem cat mai sanatosi pana la 90 de ani am putea trai mult peste medie, depasind cu putin noroc si 100 de ani. Este dorita longevitatea, dar nu uitati ca este importanta si calitatea vietii, nu doar lungimea ei.

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.